A fán lakó gyermekek – Interaktív zenés mese afrikai ritmusokra

A különleges ghánai hangszer, a gyil zengő hangjai könnyedén elröppentik a hallgatót a szavannák világába, ahol mindenki megtanulhatja, hogy óvakodni kell a gonosz boszorkány fortélyaitól, és hogyan kelthető életre minden, amit addig valaha megevett.

Danny 2013-ban mutatta be az afrikai népmese feldolgozást a Kabóciádé Családi Fesztiválon, Veszprémben. Kitendzsi, Tenten és Kokó története azóta számtalan gyermek és felnőtt kedvencévé vált határon innen és túl.

A gyil [’dʒil’] egy különleges fából készült xilofon, a nyugat-afrikai dagara és lobi törzsek tradicionális hangszere, melynek elődein az 1300-as évek óta játszanak a térségben. Pentaton hangszer, vagyis a hangskálája öt hangból áll. A szerkezete egyszerű: 14 falap fekszik egy fakereten 14 függő lopótök fölött, melyeken apró, pókhálóval fedett lyukak találhatóak. Az egész szerkezetet antilop- vagy kecskebőrből készült madzagok tartják össze. Amikor Danny a falapokat egy gumiabroncsból készült ütővel megszólaltatja, a lopótökből távozó levegő megrezegteti a pókhálót: ez adja a gyil jellegzetes hangját.

Az előadás helyszíne: Öregiskola Közösségi Ház Nagykovácsi
Időpontja: 2018. április 14. szombat, 16.30
Link: https://www.facebook.com/events/155044648514913/
Jegyár: 1.000 Ft
Ajánlott korosztály: 4+
Jegyek: https://tixa.hu/danny_mesel_fanlakogyermekek

A népmesét feldolgozta: Danny Bain és Szántó Viktória
Előadja: Danny Bain
Időtartam: 25 perc + 20 perc hangszer kipróbálás