Bemutatkozik Egérke és saját készítésű enciklopédiája

Egérke egy szép napon az üregében olvasgatva elhatározza, hogy készít a városi nénikéinek egy képes enciklopédiát, hogy ők is megismerhessék, milyen környezetben él.

Ez Tereza Vostradovská (*1988) Egérke enciklopédiája című mesekönyvének alapötlete, megvalósítása pedig bájos, tarka, ezzel együtt pontos és részletes. A kis olvasók gyönyörű, játékos, mégis természethű illusztrációkon ismerhetik meg az erdő, a talaj, a kert és a tó környékének flóráját és faunáját.

Egérkétől megtanulhatjuk, hogyan tanulmányozzuk a vízi állatokat, hogyan készíthetünk füvészkönyvet, hogy kerül egy földalatti üregben egymás hegyére-hátára egy csomó giliszta, hogyan nőnek a fák, hogy lesz a pajorból cserebogár, az ebihalból béka vagy hogy melyik madár hogyan dalol.

„Nekem az tetszik, hogy olyan természetes rajzok vannak benne. Érted, olyanok a rajzok, mint a valóságban. Ha nagy leszek és írok egy könyvet, majd őt kérem meg, hogy rajzoljon bele.” – Bogi (7)

Tereza Vostradovskának tökéletesen sikerült eltalálnia a tanulás és szórakozás közötti egyensúlyt. Célja az volt, hogy könyve a sok új, érdekes ismeret mellett a gyerekek szívét is megmelengesse. A természet szeretetére, kíváncsiságra biztat ez a mesekönyv, melyben örömét lelheti minden 4 és 10 év közötti, érdeklődő gyermek. Elnyerte a legjobb gyerekkönyveknek járó Arany Pántlikát (Zlatá stuha) és a Magnesia Litera díjra is jelölték. Ez a Csehországban rendkívül népszerű mesekönyv most a magyar olvasók szájára is mosolyt csalhat, ez pedig Peťovská Flóra műfordító és a Csirimojó Kiadó érdeme.

Akinek pedig a könyv nem lenne elég, még többet megtudhat az Egérke enciklopédiája projekt részét képező interaktív alkalmazás nézegetésével. Tereza Vostradovská olyan játékot hozott létre, amely amellett, hogy tanulni lehet belőle, a könyvből megismert illusztrációk életre keltésével esztétikailag is sokat ad gyereknek, felnőttnek egyaránt. Hogy együtt élvezhessük a játékot, beszélgessünk róla, a közös élményekért.

De csakis, ha rossz az idő. Szép időben hátizsákba Egérke enciklopédiájával, és irány a természet!

Plusz jó hírünk: Pilisvörösváron a Könyvbox könyvesboltban kapható az Egérke enciklopédiája és a Csirimojó Kiadó másik, szuper könyve, a Furda borz előbb részecskegyorsítót, majd részecskelassítót épít is (erről itt írtunk bővebben).

Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája
2018, Csirimojó Kiadó, fordította
Peťovská Flóra, 52 oldal, 3490.- Ft