Blog – 5+1 gondolat az adventi naptárról

Mint minden évben, idén is eljön az Advent, és vele együtt – ha van gyereked, ha nincs – az adventi naptár időszaka. Apró meglepetések, csoki, játék, reggeli örömködés… De van itt pár dolog, amiről beszélnünk kell.

1. Mi a lényege? 

Az Advent a készület ideje. Nem önmagában álló ünnep és időszak, hanem a karácsonyi ünnepkör – bármilyen kontextusban is ülitek meg – felvezetése, a ráhangolódás, a felkészülés. Lépésről lépésre vezet minket közelebb a nagy egészhez, a kiteljesedéshez.

Éppen ezért falsnak és kifordítottnak érzem azt az adventi naptárat, amelyikből csak elvesz az ember (amit ráadásul még el is fogyaszt, nehogy nyoma maradjon), ahogy ebben a nagyszerű bejegyzésben egy édesanya olyan szépen megfogalmazta: “…és mikor a négy hét eltelte után végre vége a várakozásnak, mikor végre elérkezünk a Lényeghez… nos akkor egy kifosztott,  kép-nélküli naptár lóg a falon, üresen és “értelmét vesztetten”. Lehangoló látvány és nem is illik az ünnephez.”

Valahogy így. Ezért tartom nagyon jó ötletnek azt, amikor az adventi naptárral valamit létrehozunk, alkotunk, várunk, kiegészítünk, felépítünk. Nem kell ennek bonyolultnak lennie, de a hozzáállás máris megváltoztathatja az egész ünnepkört. Úgyhogy kimondom bátran: merj szembe menni a “normállal” és az “átlaggal”, merj mélyre ásni, gondold végig a lényegét, és ne csak kövesd bambán a tömeget!

tomeg_gif

2. Mi legyen akkor?

Tavaly sok mindent összeszedtem már, most ebből és azóta hallott-látott ötletekből is szemezgetek, hogy ne mondhassátok, ez is csak tépi a száját meg hűdeokos, de konkrét javaslata nincs. De van.

nyomtass ki egy nagy képet sima papírra vagy etikett-papírra, vágd ki, rajzold körbe egy másik papíron/kartonon (ez a másik lesz a sablon), vágd fel a képet darabokra. A darabok segítségével a körberajzolt sablonon is jelöld meg a körvonalakat, majd számozd meg a felaprított kép darabjait és a sablonon a megfelelő “ellendarabot” is (ahova ragasztani kell majd). Kicsiknél ne számokat rajzolj, hanem szimbólumokat, hogy maga is megtalálja a nagy sablonon majd a darabka helyét. Tessék, kész is a tökéletes adventi naptár a hagyományos formátumban: nem elvesz, hanem összerak, épít, készül, és napról napra szebb, nagyobb és teljesebb lesz.

blog_adventi_karacsonyfa
Itt tartunk most a díszítésben

– kisebb macerával készítheted úgy is, hogy egy nagy előrajzolt fenyőfa-alapra kell minden nap egy díszt (apró matricát) felragasztani. Nálunk is megvan ennek egy verziója: filcből kivágott nagy fenyőfa, amire minden nap felgombolunk/felteszünk egy színes, kerek filckorongot (alias díszt), utolsó nap a csúcsára. De készítheted egy szalmakoszorúból is. A vizuális és lelki élmény ugyanaz: az üres alapból, ahogy minden nap kitartóan dolgozunk rajta, Karácsonyra egy ragyogó dísz lesz.

vegyél bármilyen játékot, szedd szét annyi darabra, ahányra szükséged van, és minden nap csak egy adag jusson a naptárba. Lehet ez legó, kirakó, autó- vagy vonatpálya, dominó, társasjáték, bármi, amit szeretnek a gyerekeid… Főleg a nagyobbak értékelik, mert ők már ki tudják várni a kb. egy hónapot, sőt, élvezik is a várakozás izgalmát, örömét.

mese több “darabban” (például ez az angyalkás), erre nem csak gyönyörűen fel lehet fűzni a készülődést, de garantálja, hogy minden nap töltötök időt együtt, amire bokros háziasszonyi teendőink között nem csak nekik, de nekünk is szükségünk van.

– nagyobbaknak minden nap lehet egy adventi éneket-verset becsempészni, amit közösen megtanulunk, éneklünk, így nem csak az időnket, hanem a zene örömét is megosztjuk egymással, és biztosan nem kell majd 24-én azon törni a fejünket, hogy mivel is emeljük a hangulatot…

– a már ajánlott diófaleveles blogban egy csudaszép betlehem állt össze Szentestére. Mit ne mondjak, elképesztően igényes és gyönyörű. Talán ha most elkezdem, jövőre elkészülök vele…

– nekem nagy kedvencem a közösprogramos adventi naptár, ajándékkártyákkal: mit fogunk ma közösen csinálni? Tutira emlékezetes hetek elé néztek, és csak válogatnotok kell az időtetriszes meglepetéskártyák közül innen és innen.

 

3. Milyen formában?

Gyönyörű adventi naptár-ötleteket lehet látni a közösségi oldalakon, pinteresten és sok rokonnál-ismerősnél, nem is ebbe folynék most bele. Inkább arra hívnám fel a figyelmedet, hogy kisebb gyerekeknél nem feltétlen fogtok jól kijönni abból, ha már előre “feltöltöd” az ajándékokat rejtő tasakokat/zsákokat/rekeszeket. Kivételesen nem gondolom azt, hogy én hibáztam el valamit végérvényesen a gyerekeim nevelése során – nem, ez a korosztály (nem is tudom, talán 4-5-6 éves korig?) nem igazán tud még hosszasan várni és boldogan mosolyogni arra a mondatra, hogy “Nem, drágám, azt majd holnap reggel nyitjuk ki!”.

blog_adventi_naptar
A srácok adventi “egyzsebes” naptára (ezt még nagyon régen hímeztem…)

Úgyhogy legalább gondolkozz el rajta, hogy megéri-e neked a balhézást, a fájdalmas tekinteteket és/vagy a földön fetrengős hisztiket. Ha nem, akkor keress más megoldást:

– lehet sok zsebes/rekeszes az adventi naptáratok, de ne tegyél bele mindent előre, mindig csak éjszaka a következő napi “adagot”. Így még poén is lesz megkeresni, hogy most éppen melyik fakkban rejtőzik a meglepi.
– ne legyen sok zseb vagy miegymás rajta, csak EGY nagy (pl. egy karácsonyi nagy zokni, vagy hímzett falikép zsebbel – nekünk ilyen van), és abba kerüljön minden nap (éccaka) az a bizonyos. Természetesen ha több gyerek lebzsel körülötted, érdemes felszorozni a számát. Vagy jó alkalom megtanulni az igazságos osztozkodás szabályait (láss csodát, nálunk a 3,5 és a 2 éves gyereknél egész jól működik, magam is meglepődtem).

Van valami hihetetlen varázsa annak, amilyen hittel ezek a kis pöttömök minden reggel odajárulnak az adventi naptár elé, és keresik, hogy mit rejtettek el benne az angyalok. Bizalom, tudás, hit – egy pillanatig sem kételkednek, hogy esetleg üres lesz. Úgyhogy nagyon igyekszem én is odafigyelni, nehogy egyik este anélkül ájuljak be az ágyba, hogy előtte angyalkát játszottam volna…

 

4. Mikor kezdjük?

Nem véletlenül nem szerepel a fenti sorok egyikében sem a 24-es szám. Számunkra az Advent az első adventi vasárnappal kezdődik, és természetesen az adventi naptár is ekkor startol. Ami nem feltétlen adja ki a 24-et. Nem logikus?

Az áruházaknak és a gyártóknak nem, mert eléggé megbonyolítaná az életüket, hiszen Advent – hosszát tekintve – mozgó ünnep, így minden évben más és más adventi naptárral kéne előállni (ami a napok “darabszámát” illeti). Mondjuk nem is értem, hogy még hogy nem használták ki ezt, így minden évben eladhatnának egy újat… (hét évig legalábbis)

Más tészta, hogy valahogy mindenki a decemberben és a 24-es varázslatos számkörben gondolkozik. De ha kicsit az ünnep mélyére ásol (vagy legalább megvakarod a felszínt, az is elég), talán te is a homlokodra csapsz.

Emlékszel, mit mondtam az 1-es pontnál a tömegről?…

tomeg_kutya_gif

5. Kinek szól?

Alapból a gyerekeknek, igen, tudjuk. De mi lenne, ha idén azzal a gondolattal is eljátszanál, hogy mi lenne, ha nem csak ők készülnének a Karácsonyra (lelkileg, felépítve magukban a várakozást), hanem te is, a párod is – horribile dictu, esetleg közösen?

Találjatok ki magatoknak egy esti közös programot – pár perc, ami most az adventi készületben összeköt titeket. Vers-, könyv- vagy bibliaolvasás, kirakózás, sütisütés vagy -díszítés; biztos vagyok benne, hogy rengeteg ötleted van. Szóljon ez az időszak rólatok is, hogy ne totál elidegenedve és kimerülve üljünk le Szenteste a közös vacsorához.

Adhatok egy tippet? Próbáld meg idén azt, hogy minden nap felírod egy cetlire a párod egyik tulajdonságát, amit szeretsz és tisztelsz benne. Rejtsd a táskájába, pénztárcájába, kabátjába, minden nap ugyanoda (persze nem árt, ha meg is találja). Meglátod, egyrészt ő baromira várni fogja, hogy holnap mit talál, másrészt te is rájössz, hogy mennyi minden van benne, amiért anno őt választottad —  de ami a hétköznapi mókuskerékben nem kerül előtérbe és nem beszélünk nap mint nap róla. Itt az ideje, hogy szembesítsd vele őt és magadat is.

No, ugye nem lesz gond “24” (hehe) ilyen tulajdonságot találni? ;)

gifszinhaz_sikerult

+1. A kevesebb néha több!

Se ajándékból, se csokiból, se Mikulásból nem kell több tucat, vagy egyenesen raklapnyi mennyiség. Az sem cél, hogy napokat töltsünk édeshármasban a flóraszepttel és a súrolóporral, zilált külsőnket még tömény fertőtlenítőszaggal is súlyosbítva. Nem kell ragyognia a pinceablaknak (kivéve, ha csak onnan látni a Mikulást) és akkor is elérkezik a Szenteste, ha nem húzod el a kanapét és idén kivételesen nem porszívózol ki alatta.

Réka tökéletesen megfogalmazta, hogy mikor lesz élhető és szerethető mindannyiunk számára a karácsonyi készülődés és maga az ünnep, úgyhogy ezt olvasd el nála. Én csak még egyszer felhívnám arra a figyelmedet, hogy ne hagyd magad eltéríteni, ne csak háziasszonyként éld meg és át az adventet, hanem anyaként, feleségként és nőként is – fordíts időt azokra, akik igazán fontosak: a gyerekeidre, a párodra és magadra. Ne csak úgy “átess” az ünnepen, a lelkes készülődés után…


gif_kutya

Hajrá, sok sikert! ✌

One thought on “Blog – 5+1 gondolat az adventi naptárról

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük