Blog – A gyermekkori idegennyelv-tanulásról

Kedves anyukák, kismamák, nagymamák és leendő anyukák!

Előző két cikkemben olvashattatok már arról, hogy mennyire fontos, hogy a gyermekkel otthon töltött időben is fejlesszétek nyelvtudásotokat, valamint arról, hogy hogyan válasszatok nyelvvizsgát, amennyiben ez szükséges a karrieretekben való továbblépéshez. Most arról szeretnék írni, amely minden anyukában előbb-utóbb felmerül: mikor kezdje el a gyermekem az idegen nyelv tanulását?

A tények azt mutatják, hogy a szülők egyre inkább ragaszkodnak ahhoz, hogy gyermekük minél korábban tanuljon meg egy idegen nyelvet. Az óvodapedagógusok, logopédusok, tanítók véleménye szembemegy a modern tendenciákkal: ők azt mondják, hogy előbb az anyanyelvét sajátítsa el a gyermek, utána kezdjen bele egy másik nyelvbe.

angol_plakat_pszanto

És mit mond egy gyakorló nyelvtanár?

Olyan gyermeket, aki még nem tud beszélni vagy beszédhibákkal küzd, eltanácsoltam. Azonban amikor olyan, három éven felüli gyermekhez, aki biztosan használja az anyanyelvét, egyszerűsített szókinccsel csak angolul beszéltem, az eredmény fantasztikus volt! Az ő ütemükben haladva, értelmi és érzelmi képességeiket figyelembe véve óriási előrelépést lehetett tapasztalni szókincsük tekintetében. Azonban mindenképpen szem előtt kelltartani, hogy ez csak játékos formában lehetséges.

A gyermekkori idegennyelv-tanulásnak célja lehet:
– felkelteni a tanulókban a nyelvek iránti érdeklődést
– lehetőséget nyújtani arra, hogy megtapasztalja, milyen a nyelv, mint kommunikációs eszköz
– fejleszteni tanulási technikájukat
– hozzájárulhat nyelvi képességeik kialakulásához

A korai nyelvoktatás kiemelt fejlesztési területei a beszédértés és beszéd. A gyerekek a különböző nyelvtani struktúrákat utánzás révén sajátítják el, az olvasás és írás tekintetében pedig tanácsos megvárni, míg a gyermek részéről is igény mutatkozik ezen területek fejlesztésére.

kreisz_evaRemélem, segítettem nektek, hogy kicsit könnyebb legyen a döntésetek!

Ha bármilyen, angoltanulással vagy -tanítással kapcsolatos kérdésben a segítségedre tudok lenni, keress bátran:

Kreisz Éva
angol nyelvtanár
Tel.: 0670/204-1555
E-mail: kreiszeva1@gmail.com
Skype: Éva Kreisz

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük