Blog: Nyílt levél az Apáknak – még Anyák napja előtt…

Kedves Univerzum! Vasárnap Anyák Napja lesz. Ezt a levelet még tavaly írtam, most viszont újra aktuális;  hátha eljut olyanhoz, akinek szeretettel, de segít megérteni: miért olyan fontos ez az egész nekünk…

Ezért a levélért kaptam már tavaly is hideget-meleget, bár akkor még csak szűk körben osztottam meg. Most viszont összeszedtem minden bátorságomat és kiírom magamból itt is. Az oka egyszerű: sose fogom elfelejteni annak a kisbabás anyukának a tekintetét, aki tavaly május elején egy baráti beszélgetésben, halkan mondta el, hogy őt senki sem köszöntötte Anyák napja alkalmából, pedig annyira várta. Majdnem sírt. De csak majdnem, mert épp pár hónapos picijét altatta. Érte és minden más, fáradt és kialvatlan anyukáért is szólnak ezek a sorok.

Kedves Apukák!

Vasárnap volt Anyák Napja (igen, nem véletlen a nagybetű), és a héten megdöbbenéssel hallottam innen-onnan, elejtett csöndes félszavakból, kisgyerekes anyatársaktól, hogy őket bizony nem köszöntötték meg ezen ünnep alkalmával, vagy esetleg csak egy gyors “boldog anyák napját” kaptak – és ennyi.

Szeretném nektek elmondani – őszintén, és mindenféle indulat nélkül -, hogy mennyire fontos nekünk az Anyák Napja. Mennyire nagyon, de nagyon… Aki egyszer anya lett, gyereket szült és neveli, egyet-kettőt-hatot, annak május első vasárnapja többet jelent, nagyobb ünnep számára, mint a születésnapja. Mert a születésnapért semmit nem tettünk — Anyák Napja viszont arra emlékeztet, hogy nap mint nap keményen dolgozunk, szívünket, életünket, türelmünket és minden idegszálunkat áldozzuk gyerekeink nevelésére, családunk összetartására, az otthon megteremtésére, a vécé kipucolására, a házi ellenőrzésére és annak a – számotokra általában magától értetődő – csodának a megteremtésére, hogy mindig van otthon ehető kaja.

Anyák Napja ennek a felmérhetetlen és embert próbáló munkának az ünnepe, egy nap, amikor kicsit értékelve érezzük magunkat, amikor szívmelengetően jól esik a köszönet, a csokor virág, egy egyszerű vers (akkor is, ha te mondod el, mert a gyerek még pici, és csak a virágot tartja/eszi meg), vagy hogy kivételesen nem nekünk kell főzni, hanem valahogy megoldjátok ti, rendelt pizza, házi melegszendvics, neadjisten étterem, tök mindegy. Ha ilyenkor azt érezzük, hogy megbecsülnek és számon tartanak minket, napi harcainkat, kínlódásainkat és örömeinket, az bizony könnyet csal a szemünkbe és melegséggel tölti el a szívünket, ami pedig a hétköznapi anya-munka robotjában néha már igencsak meg tud keményedni és ki tud fáradni (tényleg).

anya_sir_szomoru_angyal
Kifáradni? Valahogy így.
Kedves Apák!

Nem tudom, értitek-e, átérzitek-e. De azt tudnotok kell, hogy ez nekünk NAGYON FONTOS. Nem csak az, hogy szerettek minket, hanem hogy ezt ki is nyilvánítjátok, elmondjátok, megmutatjátok, megajándékoztok, odafigyeltek; hogy egy napig a tenyereteken hordoztok. És amíg nem tudja a gyerek mindezt önmagától felfogni, megérteni, megbecsülni, és persze előre gondolkodva készülni valamivel anya számára (…optimális esetben ez 15-20 év, reálisan véve meg amíg neki magának nem születik gyereke…), addig a TI FELADATOTOK az, hogy április vége felé elgondolkodjatok azon, hogy mivel fogjátok megköszönteni életetek párját. Persze a gyerekek nevében, velük együtt… De higgyétek el, ő akkor is tudni fogja, hogy ez tőled (is) van, hogy gondoltál rá, hogy fontos neked. Hogy értékeled a mindennapi láthatatlan munkáját. Hogy csodálod, amiért képes ezt így csinálni.

Nincs semmiféle jogom rá, hogy kérjem tőletek, mégis megteszem: ha eddig nem nagyon figyeltetek oda, kérlek, jövőre változtassatok: a gyerekek helyett / nevében, készüljetek valamivel Anyák napjára, és tegyétek ezt a napot felejthetetlenné gyermeke(i)tek édesanyja számára!

Szeretettel: egy anya

anyaknapja

ui.: akinek nem inge, ugye nem veszi gatyára?…

ui2.: ez a levél rólunk, tőlünk szól. Természetesen tudjuk, hogy ugyanennek a szeretet-kifejezésnek van egy másik oldala is. Ha van vállalkozó kedvű édesapa, aki megírja ennek az apa-oldalát, akkor Apák Napja (június harmadik vasárnapja) előtt örömmel közzéteszem azt is.

Te is pilisi anyuka vagy? Szeretnél mindig időben értesülni a környékbeli fontos programokról, információkról?
Iratkozz fel a Pilisianyu.hu heti hírlevelére, a MamiMail-re! –>

Tetszett? Te is éreztél már így? Ha támogatnál egy kattintással:
indultam az Év Anyavállalata 2016 versenyen. Köszönöm, ha szavazol rám! –>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük