Blog: Útipatika – hasznos szerek 3+1 nyári betegségre

Kicsit elkéstem nektek ezzel a bejegyzéssel, hiszen mindjárt augusztus van… Ettől azért még azoknak, akik most indulnak (majd) nyaralni, hasznos lehet a most következő lista: mi kerüljön az útipatikába?

Nyár elején a játszócsoportban a “Nyaralás csecsemővel, kisgyerekkel?” alkalommal volt szó erről (is, meg még sok fontos dologról, aminek én nagy hasznát vettem a nyaraláskor), Gyarmatiné Fekete Csilla (védőnő) jóvoltából pedig most veletek is megoszthatom az ott jegyzetelteket.

Minden eshetőségre úgysem lehet felkészülni, de a leggyakoribb problémák orvoslására érdemes magunkkal vinni az alapvető szereket. A 3+1 legfontosabb betegség, amire készüljünk fel nyaraláskor: a láz, a hasmenés, az allergia – és a +1: a fizikai sérülések.

lázmérő útipatika betegség nyár nyaralás

1. LÁZ

Vigyünk magunkkal bevált lázcsillapítót! Míg otthon érdemes kétféle hatóanyagtartalmút tartani (nem kétféle nevűt! hatóanyagtartalmút!!), addig nyaraláskor elég egy is. Reméljük. :-) Jó, ha nem csak láz-, hanem fájdalomcsillapító hatású is. Pl.: Nurofen, Panadol Baby. Természetesen a lázmérőt se hagyjuk otthon…

2. HASMENÉS

Nyáron gyakoriak a hányós-hasmenős megbetegedések, erre is készüljünk fel (fejben is). Alapelv: a hasmenést ne akarjuk mindenáron megfogni, aminek ki kell jönnie, az jöjjön ki. Legyen nálunk probiotikum (pl. Bonolact/Biokult/Biogaia/Protexin/Normaflore), hogy segítsük a bélflóra mielőbbi helyreállítását. Ha nagyon hány a gyerek, adhatunk neki hányáscsillapítót (méghozzá kúpot, ugye, mert ha nagyon hány…. pl. Dedalonetta – receptköteles! ne felejtsük el orvossal időben felíratni!), nagyobbaknak pedig a B6 vitamin injekció segíthet, itatva. Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, akár kiskanállal, gyakran megkínálva!

3. ALLERGIA

A kalciumon kívül érdemes Fenistil cseppet is vinni magunkkal (szintén receptköteles! kérd időben az orvostól!); a Fenistil krém is használható, de arról fontos tudni, hogy fényérzékennyé teszi a bőrt, ezért napra semmiképp ne menjünk vele!! Mivel nyáron ez nehezen megoldható, ezért inkább a cseppet használjuk, a krémet nagyon odafigyelve.

sérült sérülés nyaralás nyár betegség baba gyerek

+1. SÉRÜLÉSEK

Fertőtlenítőszer (legjobb a Betadine), aloe vera spray (fertőtlenít, nyugtat és a sebgyógyulást is elősegíti), különböző méretű ragtapaszok, fásli, jégzselé és társaik. Valamint kullancscsipesz!

KÉSZÜLJ FEL!

Mielőtt útnak indultok, érdemes itthon körülnézni az interneten a nyaralás célhelyszínén elérhető gyógyszertárakról (lehetőleg az ügyeletes patikákat is beleértve, mert Murphy nyáron sem alszik), és egy jegyzetfüzetbe (telefonba, stb.) felírni őket. Csak jusson is majd eszedbe, hogy hova írtad fel. Akinek okostelefonja van, az meg ne felejtse el elmenteni ezt a linket, ami segít megtalálni a legközelebbi elérhető patikát: patikavilag.hu.
A nagyon alaposak ugyanígy felkészülhetnek elérhető gyerekorovosból, kórházból, ügyeletből. Ki mit tart fontosnak.

Reméljük, se az alaposan átgondolt és összepakolt útipatikára, se az ügyeletes információkra nem lesz senkinek szüksége a nyaralás során. Mi legalábbis nagyon drukkolunk nektek, hogy szép, élményekben gazdag, feltöltődős nyárban és nyaralásban legyen részetek! Vigyázzatok magatokra! ;-)

Ha úgy érzed, kimaradt valami, a hozzászólásoknál jelezd!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük