Fenyő ültetése – télen

Vége a karácsonyi ünnepeknek, itt az új év. Lassan visszaáll minden a régi kerékvágásba. A lakásokban lekerültek a karácsonyi dekorációk, a fenyőfákat is megszabadítottuk fényes, csillogó díszeiktől. Vagy kiültettük a kertbe, vagy tüzelőként végzi, vagy visszatettük a dobozába, hogy jövőre újra elővegyük és feldíszítsük.

Aki labdás – gyökeres – fenyőt vett, annak a kiültetésére fokozottan figyelni kell. Egyébként a fenyőket az év bármely szakában ültethetjük. Van, aki gondolt az elültetésre és még a fagyok beállta előtt megásta a fenyő helyét a kertben. A földlabda méretének kb. kétszeresének megfelelő méretű hely szükséges. Ne feledjük, hogy a fenyőnk – fajtától függően – 20-30-40 évig (jó esetben még tovább is) ott lesz és terebélyesedik, így ennek megfelelően válasszuk ki neki a helyet!

Mielőtt kiültetjük, fokozatosan kell a külső hőmérséklethez hozzászoktatni a fácskánkat. Tegyük hűvös helyre, pincébe, garázsba legalább 5-7 napra. Így lesz ideje alkalmazkodni a külső hideghez és nem kap hősokkot az azonnali kiültetéskor. Ha a jutazsákot nem vettük még le a gyökérről, már ne is tegyük (elbomlik a földben), csak a kötöző zsineget kell levágnunk. Ha egyéb műanyag fólia vagy bármi idegen anyag van a gyökéren, azt is távolítsuk el. A gödör aljába tegyünk vissza a kiásott és átforgatott földből.

Fontos a megfelelő tápanyag ellátás biztosítása, hiszen ez segíti a fácskánkat az elindulásában és megalapozzuk növényünk jó fejlődését. Tegyünk a gödörbe néhány lapát szerves trágyát (marha- vagy galambtrágya is jó), de használhatunk akár humuszt is. Tegyünk a trágyára még földet és a fát is helyezzük be a gödörbe. Körülbelül olyan mélyen kell lenni a fa törzsének a földben, ameddig a faiskolában vagy a benti dézsában, cserépben volt. Fontos, hogy tömörítsük a talajt, és bőven locsoljuk meg, hogy a földet a gyökerekhez is bemossuk. Óvatos taposással tömöríthetjük tovább a földet. A végén javasolt szalmával takarni a friss ültetést tél végéig, hogy a fagyok biztosan ne tegyenek kárt a növényünkben.

Innen kezdve már nincs más dolgunk, mint gyönyörködni szépen fejlődő fenyőfánkban és nyáron a jó melegben 1-1 vödör vízzel gondoskodni róla.

szerző: Nagy Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük