Forrás Családi Konzultációs Központ

Egyre több olyan program van Piliscsabán, aminek ez a szuper kis hely, a Forrás Családi Konzultációs Központ ad otthont: játszócsoport a gyerekeknek és mamáiknak, babamasszázs, Születés Hete programsorozat, gyerekpszichológus és ADHD konzultáció… Barátságos a hely, a gyerekeket alma és innivaló várja, meg persze rengeteg játék. Itt mindenki megtalálja, amit keres: társaságot, tanácsot, beszélgetést, sok játékot kicsiknek és nagyoknak, kint és bent.


No de hogyan is született meg a Központ? És mik a további tervek? Ezekről (is) kérdeztük Gyarmatiné Fekete Csillát, a Központ vezetőjét – aki maga is kétgyerekes pilisi anyuka.

– Forrás Családi Konzultációs Központ – mit is takar pontosan ez a név?

játszócsoport Piliscsaba Forrás CsKKEgy olyan kis piliscsabai bázis létrehozását terveztem, mondhatnám álmodtam már évek óta, ahova a kisgyermeket tervező, váró, nevelő szülők felmerülő kérdéseikkel fordulhatnak. Ahol különböző szakemberek segítik a hozzájuk fordulókat eligazodni az információk rengetegében, vagy épp szaksegítséget adnak elakadások, problémák esetén.

Ezen felül fontosnak gondolom, hogy az azonos élethelyzetben élő, épp kicsi gyermekeiket nevelő szülők, elsősorban édesanyák, találkozási lehetőséget találjanak itt, hisz ők átmenetileg elszigetelődhetnek ismerőseiktől, munkatársaiktól. Egy-egy családnak új piliscsabai lakosként, távoli nagyszülőkkel rendelkezve, még nagyobb szüksége van az új kapcsolatokra. A szülés, babagondozás idején kiemelkedően fontos más anyákkal, nőkkel kapcsolódni, akik hasonlóan éreznek, hasonló gondokkal küszködnek.

A Központban a közösségi találkozási lehetőségen felül, a gyermeknevelés különböző témái kerülnek terítékre, előadások, beszélgetések formájában. A hasznos információk, eszmecserék a gyermeknevelés gördülékenységét segítik. Összefoglalva a név az információforrás, erőforrás, egészségforrás, élményforrás szavak, valamint a családiasság, a konzultációs lehetőségek egy helyen való biztosításának eltökéltségéből született.

– Mit kell tudni magáról a helyről?

A Forrás Családi Konzultációs Központ Piliscsaba központjában, könnyen megközelíthető helyen található. Eredetileg, még 2000 körül, Piliscsabán első, az országban elsők közt működő Módszertani Családi napközi volt itt. Pár éven keresztül sikeresen működött, de én visszavágytam alapszakmám gyakorlásához, elhelyezkedtem védőnőként, így viszont nem vállaltam a további működtetést, hiszen távollétemben nem garantálhattam a számomra elvárható minőség biztosítását.

A Központ ebben az épületben kap helyet, ami ebből adódóan kisgyermek és családbarát. Fürdőszoba pelenkázási lehetőséggel, kismosdóval, kis WC-vel, játszószoba, ahol gyermekjátékoktól az előadásokhoz szükséges kivetítőn át a berendezés az épp aktuális célú felhasználást teszi lehetővé. A hangulatos, barátságos légkör biztosítása fontos cél számomra.

– Kiket szeretnétek megszólítani, kiket vártok a Központba?

Ahogy az eddigiekből is kitűnik a fő célcsoport a gyermekeket váró, nevelő családok, akik segítséget szeretnének kapni gyermeknevelési kérdésekben, lelki problémák esetén, vagy ha a családi kapcsolataikat szeretnék javítani, vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágynak, és szívesen találkoznak más szülőkkel, gyerekekkel.

– Mi a hosszú távú célotok a Központ létrehozásával?

Szeretném, ha ismertté válna a Központ, hogy aki megtalálja itt helyben a keresett szolgáltatást, éljen is a lehetőséggel, és magas színvonalú ellátást, illetve szolgáltatást kapjon. Fontos számomra, hogy a környékbeli, vagy helybeli szakemberekkel együttműködjek, ezért a Forrás Családi Konzultációs Központban nem csak én, hanem más szakemberek is dolgoznak, és ezen túl is lehetőség van hozzánk kapcsolódni.

– Milyen programok, rendelések elérhetőek jelenleg nálatok?

játszócsoport

Rendszeres heti program a baba-mama játszócsoport, ahol anya és 1-3 éves gyermeke kellemes élményeket szerezhetnek hasonló korú kicsikkel. Nagy élmény a kisdedeknek egymást megfigyelni, egymás mellett játszani, miközben élvezhetik édesanyjuk jelenlétét, támogató segítségét a kis közösségben való tájékozódás, alkalmazkodás első szárnypróbálgatásainál. Kéthetente tematikus alkalmat tartunk, a gyermeknevelés különböző témáit járjuk körbe. A szülő kiválaszthatja az őt érdeklő téma idejét, és célzottan arra a tematikus alkalomra is ellátogathat hozzánk úgy, hogy közben nem kell gyermekét másra bíznia, hiszen közben körülötte játszhat.

A jelentkezés létszámától függően babamasszázs tanfolyam indul rendszeresen. Erre a várandósokat és a kis csecsemőket várom szüleikkel, hogy a szeretetteljes érintés, a babamasszázs fortélyait elsajátítsák.

Babamasszázs tanfolyamra készülődve

Kisiskolás korom óta kíséri az életemet az elsősegélynyújtás tanulása, később oktatása. Az újraélesztés technikájának széles körben való megismertetése nagy jelentőséggel bíró feladat. Az elsősegélynyújtás és ezen belül az újraélesztés oktatása szülőknek, iskolásoknak, bármilyen korú érdeklődőnek kiemelkedő fontosságú számomra.

Bejelentkezéssel érhető el a szülő-csecsemő konzultáció, melynek során egyéni segítséget kaphat az a szülő, aki 3-4 év alatti gyermekével a táplálkozás-táplálás, az alvás, a viselkedés, a szobatisztaság és sorolhatnám még tovább a különböző területeket, terén elakadt, tanácsra, megerősítésre van szüksége.

A pszichológushoz gyermekkori és serdülőkori nehézségek, gyermeknevelési elakadások esetén fordulhatnak. Kollégájával együttdolgozva családterápiás szemléletű családi konzultáció során nyújtanak támogatást a hozzájuk forduló családoknak. Mindkét szolgáltatás igénybevételéhez bejelentkezés szükséges.

Dr. Csiky Miklós gyermekpszichiáter tart egyéni konzultációt, tanácsadást főleg ADHD-s (hiperaktivitás és figyelemzavar) tünetek esetén (bővebben www.adhdoki.blogspot.hu). Időpont egyeztetés a konzultációra szükséges.

Idén a Forrás Családi Konzultációs Központ is csatlakozik a Születés Hete országos programsorozathoz, amit 2014. június 2-7. között rendezünk meg. A programok összeállítása során törekedtünk arra, hogy a várandósok mellett a kisgyermekes családok számára is érdekes legyen.

– Milyen terveitek vannak?

Rövid távú tervem a babaváró klub beindítása, ahol különböző szakemberek együttműködésével a szülésre, szülőségre való felkészülést támogatnánk.

Rengeteg ötletem van még, hogy milyen szakemberek bevonásával bővíthetnénk a repertoárt a családok segítése érdekében itt helyben, hiszen gyerekekkel utazgatni nem egyszerű. Eddig még mindig szépen megtaláltak a lehetőségek, így továbbra is nyitottan állok ezek elébe.

Kedves Csilla, köszönjük az interjút, és kívánunk sok energiát a tervek megvalósítására, sok szép együtt töltött percet anyákkal és babáikkal!

A Forrás Családi Konzultációs Központ híreit és programjait megtaláljátok a Központ facebook-oldalán és itt a pilisianyu.hu-n is rendszeresen.

Elérhetőségek:
Forrás Családi Konzultációs Központ – Gyarmatiné Fekete Csilla
Cím: Piliscsaba, Kinizsi u. 13.
Tel.: 06-30/900-3006
Email: babamamakonzultacio@gmail.com
Honlap: forras.oldalunk.hu

2 thoughts on “Forrás Családi Konzultációs Központ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük