Gréta – gyerekmese a környezettudatosságért

A Csirimojó Kiadó legfrissebb kiadványa valódi különlegesség. A Gréta című könyv nem csupán egy gyönyörűen illusztrált, bájos képeskönyv Nastia Sleptsova csodás illusztrációival, nem pusztán egy kedves mese Andrea Gregušová tollából, hanem rendkívül fontos üzenetet hordoz Zuzana Mitošinková ötlete nyomán: a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet.

Gréta népszerű bálnalány, teltházas koncerteket ad, mindenki nagyon szereti. Az egész tenger felbolydul, mikor Gréta megbetegszik, elmegy a hangja. A doktor néninél derül ki, hogy Grétán kívül is rengeteg a beteg, és mindannyiuk betegsége egyvalamire vezethető vissza, a tengerben felhalmozódott szemét okozza. Teknős mama viheti minden alkalommal orvoshoz a csemetéit, amikor medúza helyett műanyagzacskót nyelnek le, a cápának kicsorbultak a fogai, a polip is megsérült. Szerencsére Gréta nagymamája, a bölcs Priszcilla megoldással szolgál, a tenger állatai összefognak és a mese végére mindenki meggyógyul, a tenger lakói újra boldogan élhetnek.

Kiemelendő, hogy Gréta úgy tálalja ezt a rendkívül fontos üzenetet, hogy az a legkisebbek számára is emészthető, a nagyobbak pedig praktikus tanácsokat kapnak, mit tehetnek a bolygónkért kicsiben, lokálisan. Bízunk benne, hogy a most felnövő generáció számára már alapvetés lesz a fenntarthatóság és a környezet megóvása. Ebben a példamutatás a legcélravezetőbb, de talán hozzájárulhatnak az olyan igényes gyerekkönyvek is, mint ez.

Andrea Gregušová – Nastia Sleptsova: Gréta
Csirimojó Kiadó, 2018, 32 oldal, 3990 ft
Fordította: Peťovská Flóra