Gyermekpszichológus Solymáron – Hermán Noémi

Hermán Noémi vagyok, gyermekpszichológus. 2009-ben végeztem az ELTE pszichológia szakán, majd 2013-ban szakvizsgáztam klinikai gyermek szakpszichológusként.

Dolgoztam többek között anyaotthonban, óvodapszichológusként, illetve gyerekjóléti szolgálatnál. Közben én is anyuka lettem, egy négyéves és egy másfél éves kislányom van. A gyereknevelés mellett azonban a hivatásomat sem akartam évekig parkoló pályára tenni. Ha valaki egyszer belekóstol a gyerekpszichológusi munka ízébe, később nagyon nehéz hosszabb időre nélkülözni. Folyamatos kihívás, kemény munka, de amikor sikerül változást elérni egy gyerek állapotában, vagy esetleg a családi rendszer működésében, az maga a sikerélmény.

Fokozatosan, kevés óraszámban kezdtem ismét praktizálni. Azáltal, hogy én is anyuka lettem, talán más megvilágításból látok sok mindent szakmailag is. Saját bőrömön tapasztalom meg nap, mint nap, hogy milyen megváltozott tudatállapotot jelent édesanyának lenni. A maga csodájával és nehézségeivel együtt…

A munkámról…

Alapvetően gyerekekkel foglalkozom, 3-4 éves kortól nagyjából 16 éves korig. De a szülőkkel való közös munka nélkül mit sem érne az egész. Hiszen egy gyereket a szülei ismerik a legjobban, ők nevelik, nekik kell tudni megoldást találni a hétköznapi nehézségekre. Ebben tudok segítséget adni, hogy közösen megtaláljuk, hogy a gyerek személyiségéhez milyen nevelési elvek, vagy éppen érzelmi megoldásmódok passzolnak. Minden gyerek és minden család más és más, nincsenek jól bevált praktikák, amik receptre felírva elmulasztják a pszichés problémákat.

Néhány jellegzetes tünet, mellyel leggyakrabban felkeresnek a szülők:

– szorongásos problémák (bepisilés, körömrágás, tik, túlzott félelem, szeparációs szorongás)

– beilleszkedési problémák (óvodába, iskolába)

– önértékelési problémák

– magatartási problémák (agresszív, dacos, ellenálló viselkedés)

– krízishelyzet a családban (kistestvér születése, szülők válása, haláleset)

– alvással, evéssel kapcsolatos lelki eredetű problémák

– számítógép, telefon-függőség

Első alkalommal mindenképp a szülővel/szülőkkel találkozom, hogy részletes képet kapjak a gyerekről. Ezt követi 4-5 találkozás a gyerekkel, mely során igyekszem minél bizalmasabb légkört teremteni, és megismerni a gyerek személyiségét, megküzdési mechanizmusait, erősségeit, gyengéit. Kisebb gyerekekkel elsősorban a játék mentén, nagyobbakkal a beszélgetés, rajzolás és egyéb személyiségfeltáró módszerek segítségével tudok alapos képet kapni a gyerekről. Ez után ismét a szülőkkel ülök le, hogy visszajelzést adhassak, illetve átbeszéljük a „hogyan tovább”-ot.

anya_gyerek_szulo_lany_seta_boldogsag_harmonia

Szülőkonzultáció

Nem feltétlen kell megvárni, hogy megjelenjenek a konkrét pszichés tünetek. Ha szülőként azt érezzük, hogy elbizonytalanodtunk, hogy nem találjuk a helyes utat gyermekünk megfejtéséhez, akkor érdemes külső segítséget kérni. A legtöbb esetben, ha idejében megoldást találunk a probléma gyökerére, megelőzhető lenne a tünetképződés és ez által a terápia is. Ilyenkor a gyerek jelenléte nélkül, úgynevezett szülőkonzultáció formájában részletesen átbeszéljük a probléma lehetséges okait, és a megoldási módokat. Konkrét nevelési kérdések esetén is várom az anyukákat.

– Melyek a gyerekek valódi érzelmi igényei?

– Hogyan tudjuk meghúzni a határokat?

– Hogyan tudjuk enyhíteni az örökös ellenállást?

– Hogyan ne neveljünk szorongó gyereket?

herman_noemiIlyen és ehhez hasonló kérdésekkel nap, mint nap megküzdünk anyaként. Ilyenkor jó tud lenni egy iránytű, ami segít eligazodni a gyereknevelés útvesztőiben.

Ha segíthetek, keressen bátran:

Hermán Noémi
06 70 366 7571
Mosolygó Fejlesztő Központ, Solymár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük