Házi gyurma receptek

Klasszikusnak mondható só-liszt gyurma recept (főzős)

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 3 dl víz, 2 kávéskanál citromsav vagy borkősav (tartósítószer, ezzel sokáig eláll, de kihagyható), 1 evőkanál étolaj (vagy olívaolaj; a lényeg, hogy friss olaj legyen, mert avasodik!)

 A hozzávalókat összekeverjük és – lehetőleg – egy teflon edényben elkezdjük főzni. Folyamatosan keverjük, kb. 2 perc alatt besűrűsödik és masszává áll össze. Amikor egy teljes, nagy gömbbé állt össze, levesszük a gázról. Ha picit kihűlt, kézzel összegyúrjuk. Ekkor lehet színezni is: curry-vel, pirospaprikával, rozmaringgal, ételfestékkel, de kinek mi jut eszébe!…

 

Kicsit modernebb, jószagú só-liszt gyurma

Egy csésze vizet egy evőkanál olajjal felmelegítünk a mikróban. Egy csésze sót, két csésze lisztet, fél csomag sütőport és egy kis zacskó instant cukrozatlan italport összekeverünk egy kis ételfestékkel. Hozzáöntjük a meleg olajos-vizes löttyöt, és jól összegyúrjuk.
Zacskóban több napig is puha marad, nem szárad ki könnyen. Az italportól ráadásul kellemes szaga lesz.


Neked is van egy klassz gyurmarecepted? Vagy kipróbáltad ezeket? Oszd meg velünk a tapasztalataidat, kíváncsiak vagyunk rájuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.