Könyvajánló: Furda borz részecskegyorsítót épít… MIT??? :D

A cím nem teljesen pontos, ugyanis barátunk, Furda borz előbb részecskegyorsítót, MAJD részecskelassítót épít… Meglepődtél? Olvasd el a könyvet, tetszeni fog. ;)

A Furda-sorozat szerzője, Petr Stančík neve ismerős lehet a magyar olvasók számára is, 2016-ban jelent meg Múmiamalom című regénye magyar fordításban. Felnőtteknek és gyermekeknek szóló szövegeinek közös vonása a humor, amely Furda borz kalandjait is különlegessé, – és főleg – a felnőtt olvasó számára is szórakoztatóvá teszi. Ez a humor az, amiért Hanzelik Gábor műfordító szívügyének érezte, hogy Stančík könyvei magyarul is olvashatók legyenek, ehhez ezúttal a Csirimojó Kiadónál talált támogatásra.

A sorozat első darabja a már pusztán a címével is figyelmet keltő Furda borz előbb részecskegyorsítót, majd részecskelassítót épít. Főhősünk a róka üregének korszerűsítéséért kap ajándékba többek között egy üveg borókabort, aminek az elfogyasztásával néhány évet várnia kellene, hogy az tökéletesre érjen. De ki szeret várni? Furda biztosan nem. Lufisszékes barátnéja, Sztánya bagoly szerencsére remek ötlettel szolgál, részecskegyorsítót kell építeni, az majd felgyorsítja az érlelődést. Igen ám, de vajon mi történik, ha a részecskegyorsítóba belemászik Lumír, a csiga? Annyit elárulhatok, nagy bonyodalmak származnak belőle! Furda és Sztánya helyre kell, hogy állítsák valahogy Gyertyánoserdő nyugalmát.

Ebből az izgalmas és vicces meséből az is kiderül, hogy vannak helyzetek, amikor bizony érdemes türelmesnek lenni, hogy a testi hátránnyal induló, lufissszékes kis bagoly is értékes tagja a közösségnek, sőt! Ráadásnak pedig a fizika iránt is felkeltheti a kis olvasók érdeklődését.

A kötetet Lucie Dvořáková mókás és karizmatikus illusztrációi díszítik. Lucie nevéhez több mint ötven illusztrált kötet fűződik, az Arany Pántlika (Zlatá stuha) díj többszöri kitüntetettje. A gyerekkönyvek mellett animációs filmek és televíziós gyermekműsorok művészeti megvalósítója. 

Plusz jó hírünk: Pilisvörösváron a Könyvbox könyvesboltban kapható Furda borz története és a Csirimojó Kiadó másik, szuper könyve, az Egérke enciklopédiája is (erről itt írtunk bővebben).

Petr Stančík: Furda borz előbb részecskegyorsítót, majd részecskelassítót épít, Csirimojó Kiadó, 2018. Fordította: Hanzelik Gábor, 32 oldal 2390.- Ft