Melyik nyelvvizsgát válasszam? – tippek egy gyakorló angoltanártól

Nyelvet tanulni jó! A kisgyerekkel otthon töltött időt erre is kihasználhatod, ha figyelembe veszel néhány fontos tényezőt és megfogadsz pár tippet. Most a nyelvvizsgák széles választékában segítek Nektek eligazodni.
Miért szerezzek nyelvvizsgát?…

Ha a gyermekeddel otthon töltött időszakot nyelvtanulással töltöd, a legjobb, amit tehetsz, az az, hogy még az újbóli munkába állás előtt megpróbálsz nyelvvizsgát szerezni, hogy „bizonyítékod” is legyen arról, hogy Te igazán hasznosan töltötted azt az időt, amikor távol voltál a munkahelyedtől. Persze ehhez el kell jutnod a megfelelő szintre, hogy ne ablakon kidobott pénz legyen, amit a nyelvvizsgára költesz. Egy B2 (középfokú), komplex nyelvvizsga átlagos ára 20-30.000 Ft között van. Tehát mindenképpen érdemes egy szakember véleményét kikérni arról, hogy a megfelelő szinten vagy-e. Ez a legjobb esetben az a nyelvtanár, akivel előzőleg tanultál. De kifejezetten nyelvvizsga felkészítéshez is igénybe veheted a nyelvtanár segítségét.

No de melyiket?

A számodra legkönnyebb nyelvvizsga kiválasztása már gyerekjáték ahhoz képest, hogy mennyi munkát fektettél abba, hogy eljuss erre a szintre. Egy általános képet kell kapnod arról, hogy milyen nyelvvizsgák léteznek. Csak az akkreditált nyelvvizsgákat vedd számításba, a munkáltatók többsége csak ezt fogadja el. Ha ez megtörtént, szűkítheted a listát az alábbi kritériumok alapján…

Szempontok

➡ Egynyelvű vagy kétnyelvű a nyelvvizsga?
Ez praktikusan azt jelenti, hogy az egynyelvű nyelvvizsgákban nem kell fordítani célnyelvről magyarra vagy fordítva.

➡ Van-e nyelvismeret rész?
Ez arra utal, hogy konkrét nyelvtani feladatokat meg kell-e oldanod? A legtöbb nyelvvizsgában már csak átvitt formában mérik fel nyelvtani tudásod. Tehát nincs feleletválasztós vagy behelyettesítős teszt, hanem az olvasás- vagy íráskészség alapján értékelik nyelvtani tudásod.

➡ Megengedett-e a szótárhasználat?
Ez segíthet, hogy a kulcsszavak jelentését megkeresd, azonban valószínűleg nem lesz időd az összes ismeretlen szót kiszótároznod.

➡ A hallgatási és a szóbeli feladatoknál a kulcs az, hogy az adott nyelvvizsgára jellemző típusfeladatok mennyire mennek neked. Ha kiválasztottad a nyelvvizsgát, ezeket a típusfeladatokat kell begyakorolnod ahhoz, hogy sikeres legyen a vizsgád.

Miben segíthet egy jól felkészült tanár?

Mindenképpen érdemes egy szakember tanácsát kérni a nyelvvizsga kiválasztásában. Mindenkinek mások az erősségei és a gyengeségei, amelyeket egy nyelvtanár fel tud mérni, és megtalálni azt a nyelvvizsga típust, amely legjobban illik a készségekhez, képességekhez.

Én nyelvtanárként már a tanulás kezdetén próbálok a nyelvtanuló nyelvvizsga igényéhez igazodni. A kötelezően megtanulandókon kívül külön figyelmet fordítok arra, hogy mikor és melyik nyelvvizsgát szeretné vagy muszáj a tanulónak letenni. Kölcsönös motivációval hatékonyan felkészítem tanulóimat a letenni kívánt vizsgára.

Kérj segítséget!

Amennyiben kérdésed van, hogy konkrétan a Te tudásodhoz, személyiségedhez melyik nyelvvizsga illik, ne habozz: az alábbi elérhetőségek bármelyikén szívesen segítek kiválasztani azt a nyelvvizsgát, amelynek legnagyobb lehet a sikeressége a Te esetedben.

Következő cikkemben a gyermekkori nyelvtanulásról ejtek néhány szót, keressétek itt, a pilisianyu.hu-n!

Írtam korábban a kisgyerek melletti nyelvtanulás fő örömeiről és nehézségeiről, kattints ide érte!

Kreisz Éva
angol nyelvtanár
Tel.: 0670/204-1555
E-mail: kreiszeva1@gmail.com
Skype: Éva Kreisz

kreisz_eva_angol_plakat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük