Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Török Szilvi legújabb könyvajánlójában Móra Ferenc klasszikusa, a Kincskereső kisködmön kerül megvitatásra anya és fia között…

A könyv azért került terítékre, mert a nagyobbik fiamnak kötelező olvasmány 4. osztályban, úgy, mint nálunk volt sok-sok évvel ezelőtt. Felváltva olvastuk, mert a gyerekem annyira nehezen birkózott meg a szavakkal, hogy összegubancolódott a nyelve, és amíg bogozta, én olvastam helyette egy kicsit. Nem engedte sokáig, mert nagyon szeret mások bőrébe bújni. Szóval a nyelvezete elég nehéz, de vettük az akadályt. Fél mondatonként álltunk meg, mert tele volt sok ismeretlen eredetű, jelentésű szóval, volt olyan, amit én sem tudtam, vagy elfelejtettem; ilyenkor jött a kulcsmondat:

– Na, erre való az internet: ha valamit nem ismerünk, megkeressük!

Miután elolvastuk a fejezeteket, esett le tantusz, hogy miről is szól a könyv; majd minden részben meghal valaki, vagy ha nem, akkor a közelében jár. Értem én, hogy a halál az élet része, na de ennyire, egy 10 éves gyerek füle hallatára? Mikor próbáljuk mindentől óvni, védeni gyermekünket, kicsit túlfélteni is talán. (nekem még mindig kérdés, hogy jól döntöttem-e, amikor elvittem az alig hét éves fiú gyermekemet nagypapája, majd pár hónap múlva nagymamája temetésére)

Miután jól kisírtuk magunkat, előfordult, hogy nevettünk is Gergő csetlésein, botlásain, a gyermeki lélek mesébe illő ábrándképein. Legkedvesebb karakterünk Báró cigány, akinek egyik mondata szállóigévé lett nálunk:

” – Nem visek, hanem hozstam.”

Közben eszembe jutott, milyen sok a hasonlóság Harry Potter és a Kincskereső kisködmön története között. Gergő Harry Potter, a tündér lakta csodatévő köpeny a láthatatlanná tevő köpeny, markoláb – Voldemort, Küsmödi – Hagrid, Malvinka – Minerva, Pálistók Peti – Ron Weasley, Gergő keresztapja – Vernon bácsi, Harry Potter nagybátyja, Mitvisz – Bolyhoska és még számtalan hasonlóság.

Érdekes, én úgy emlékeztem erre  a könyvre, hogy ez a kis bicebóca története, pedig sokkal több kis feledhetetlen kaland tartozik hozzá. Nekem jó volt újraolvasni, a fiamnak is tetszett, csak szerinte nagyon szomorú volt.

Magamról:

Török Szilviának hívnak, Koppány, Manka, Berzsián és Ajsa anyukája vagyok. 2010 óta élünk Piliscsabán. Még a gyerekek születése előtt szerettem bele a rajzfilmekbe, és ez a szerelem máig tart. Készítettem animációs klipet a Kolompos együttesnek, Gryllus Vilmosnak, a Quimbynek, Zagarnak. A gyerekek megszületése után a gyermekkönyvírásba is belekóstoltam, rögtön elvarázsolt a statikus képi és szövegvilág. Ma már felváltva készítek klipeket és írok könyveket. Meséimet megtaláljátok a torokszilvi.com oldalon, itt a pilisianyu.hu-n pedig rendszeresen olvashattok tőlem könyvajánlókat kisebb és nagyobb gyerekeknek is. Jó olvasást, jó mesélést! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük