A Padlás – Pilisvörösvár

Van Pilisvörösváron egy nagyszerű hely, ahol otthon érezheti magát minden felnőtt és gyerek, kicsi és nagy. Szépen berendezve, hívogatóan várja látogatóit, akiket rengeteg különféle programmal hív és vár: ez a Padlás. Ahogy ők megfogalmazták: “a Padlás egy hely a tető alatt. Egy hely, ahol különböző szakemberek tevékenykednek egy fedél alatt, közös cél érdekében. Egy hely, ahol segítséget találsz. Egy hely, ahol jól érezheted magad. Egy hely, ahol játszhatsz, mindegy, hogy hány éves vagy. Várunk, gyere és fedezd fel a Padlást!”

A Padlás megálmodóit és létrehozóit, Ágit és Anasztáziát kérdeztük az ötlet megszületéséről, a megvalósítás folyamatáról és további terveikről. Lássuk csak, mit is meséltek nekünk…

Padlás Pilisvörösvár Klub– Padlás Ági és Padlás Anasztázia – kik vagytok Ti, a Padlás megálmodói? Mit tudhatunk rólatok?

Ági fejlesztőpedagógus, én pedig pszichológus, családpedagógiai mentor vagyok. Mindketten gyakorló szakemberek vagyunk. Ági a Vásártéri Iskolában tanítói és fejlesztői munkát végez, jómagam pedig az egyéni és csoportos óráimon kívül a Padlás szervezési feladatait is ellátom.

– Honnan jött a Padlás, a név, a helyszín, az ötlet?

A helyszínünk adott volt, mert a PellerHáz padlástere épp megüresedett, amit gyakorlatilag felkínált az irodaház tulajdonosa. Ő az első perctől kezdve örömmel üdvözölte az ötletet, és máig segíti a munkánkat. Tőle származik a név is. Az elképzelésünk sokrétű volt, de mindenképp arra törekedtünk, hogy egy olyan hellyé váljunk, ahol mindenki szívesen tölti idejét, attól függetlenül, milyen programra, foglalkozásra is érkezik.

– Mikor született meg Bennetek először a gondolat, és mennyi idő alatt, hogyan lett belőle valóság?

Padlás Klub Pilisvörösvár2013. májusában, egy gyermektábor kapcsán merült föl először, hogy szervezett fejlesztést végezzünk, különböző szakemberek bevonásával. Egy szupertábort szerettünk volna szervezni, ahol játékosan, a lehető legtöbb képességet fejlesztjük, nyelvet oktatunk, mindezt olyan könnyedséggel, hogy a gyerekek végig úgy érezzék magukat, mintha csak játszóházban lennének. Az ezt követő hétre tovább forrta magát a gondolat: a szakembereket fogjuk össze, és hozzunk létre egy a környéken hiánypótló közösségi teret, ahol a legfelkészültebb szakemberekkel és óraadókkal találhatja meg mindenki az igényeinek megfelelő foglalkozást. Helyben kaphasson bármiben segítséget, akinek arra van szüksége, de emellett legyenek egyéb, szórakoztató, fejlesztő, művészeti programjaink is.

Nyár közepére sikerült kialakítani az ehhez szükséges, színvonalas, gyermekek és felnőttek számára is barátságos teret. Ügyeltünk a legkisebb részletekre is, mint például a bababarát konnektorok, vagy a wifi a várakozó szülők számára a teázósarokban.

Padlás Pilisvörösvár– Mióta működik a Padlás, és mik a tapasztalatok, visszajelzések ez idő alatt?

Júliusban egy zeneovi foglalkozással nyitottunk, azóta újabb és újabb programokkal várjuk az ide érkezőket. A tapasztalatok? Gyakran állítanak meg minket a boltban, vagy az utcán, gratulálnak, és elmondják, mennyire szeretnek ide járni. Sokan több programon is részt vesznek. Persze szívesen várjuk az ötleteket, akár foglalkozásaink, akár a hely kapcsán, személyesen is. A bemutató órák végén mindig beszélgetünk mi is a résztvevőkkel, afelől érdeklődve, mennyire voltak megelégedve a tapasztaltakkal.

– Hogy alakulnak a Padlás mindennapjai? Kiket vártok, hívtok, kerestek?

Törekszünk arra, hogy minden korosztály találjon magának tetsző programot. Igyekszünk hónapról hónapra színesíteni a palettát, legyen szó hétköznapokról, vagy hétvégékről, mindezt a lehetető legmagasabb minőségben. Jelenleg 4 foglalkoztató termünk van, egy egyéni, egy családi, egy kiscsoportos és egy nagyobb csoportokat befogadó. Minden foglalkozásunk ezekben, időponthoz kötötten működik. Az egyéni órák bejelentkezések alapján zajlanak, a csoportosak órarend szerint. Rugalmasan alkalmazkodunk akár a hétvégi igényekhez is.

Padlás Pilisvörösvár– Milyen jellegű programoknak adtok otthont? Hogyan lehet értesülni különböző alkalmaitokról?

Fejlesztőpedagógiai, pszichológia, logopédiai, mozgásfejlesztő, tanulássegítő, művészeti, kreatív hobbi, és életmód és sport programjaink is vannak. A térségben egyedülállóan pedig csak nálunk érhető el a családpedagógiai konzultáció. Ezekről a facebookunkon, a weblapunkon, e-mailen vagy akár telefonon is lehet bővebben informálódni.

– Miket álmodtatok meg a következő évre a Padlással kapcsolatban? Mik a terveitek?

A fejünkbe látsz, valóban rengeteg tervünk van. Készül egy új terem, ami jóval nagyobb, mint a mostani csoporttermünk. Itt mindenféle audiovizuális eszköz elérhető lesz, új lehetőségeket teremtve a méretével, és a felszereltségével is. A terem, az előbbiekben említett szupertáborra már biztosan elérhető lesz, de itt kap helyt majd serdülőknek szóló önismereti filmműhelyünk is. Egy másik megvalósulásra váró terv ötletét egy helyi facebook csoport adta. Már készülőben van a weboldalunk egy új, kérdezz-felelek szolgáltatással való bővítése, ahol e-mailben lehet majd szakembereink véleményét kérni rengeteg témában a stílustól az étkezésen át a pszichológiai kérdésekig. A többiről később folyamatosan értesíteni fogunk Titeket!

Elérhetőségeink:

A Padlást a Peller Irodaházban találhatod meg, a 2. emeleten, a DM fölött.

Cím: 2085 Pilisvörösvár, Fő út 33.
Telefon: +36(20)957-2380
Web: www.padlasklub.hu
Facebook: www.facebook.com/padlasklub
E-mail: info@padlasklub.hu, vagy a jelentkezés űrlapon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük