Szombati programajánló: hagyományteremtő kirándulások a Kéktúrázás napján

Ismerős fogalom a Kéktúra? Ha igen, ha nem, szombaton egy klassz kirándulás keretében ti is megtapasztalhatjátok az élményt, hogy milyen bejárni az országot!

A Magyar Természetjáró Szövetség ugyanis hagyományteremtő céllal közös kirándulásra invitálja a természetjárást kedvelőket a Kéktúrázás napján, október 10-én, szombaton. A nagyszabású, közösségi túranapon a résztvevők 70 túraszakasz közül választhatják ki a számukra legtesthezállóbbat, így közösen, egy nap alatt teljesítik az Országos Kéktúra teljes szakaszát. A mi környékünkön rögtön három túraútvonal közül is választhatunk!

A rendezvény a hazai állami erdőgazdaságok és nemzeti parkok szakmai segítségével valósul meg; három szakaszon a Pilisi Parkerdő munkatársai is aktívan részt vesznek a lebonyolításban.

A Parkerdő három túrájáról a következőket kell tudni:

33-ik szakasz: indulás 9.15-kor a Hűvösvölgyi villamosmegállóból. Táv 15 km, szintemelkedés 550 m.
34-ik szakasz: indulás 8.45-kor, a Solymári Rozália téglagyártól. Táv 19,1 km, szintemelkedés 700 m.
36-ik szakasz: indulás 8.45-kor, a Pilisszentlászló Községháza buszmegállóból. Táv 15 km, szintemelkedés 495 m.

A rendezvény ingyenes, ám a résztvevők létszáma túránként korlátozott, ezért érdemes időben regisztrálni. Részletek a kekturazasnapja.kektura.hu oldalon találhatók.

A kezdeményezésről:

A Kéktúrát végigjárni jelentős kihívás egy természetjáró életében. A klasszikus felosztásban 27 – egyenként is többnapos – szakaszra bontott útvonalat bárki teljesítheti, bármennyi idő alatt: a lényeg a rendszeres túrázás öröme és az ország természeti és kulturális látnivalóinak megismerése. Erre kívánja felhívni a figyelmet az MTSZ a hagyományteremtő Kéktúrázás napján, október 10-én.

A nagyszabású, közösségi túranapon a résztvevők 70 – különböző távú és nehézségi fokozatú – túraszakasz közül választhatják ki a számukra legtesthezállóbbat. Közösen teljesítik így egy nap alatt az Országos Kéktúra 1168 kilométerét, 31550 méter szintemelkedését. Az ország természetjáróit megmozgató nap érdekessége, hogy a szakaszfelelősöknél lévő GPS-ek segítségével, a világhálón egy valós idejű térképen lehet nyomon követni a túrázók mozgását, így a nap végére kirajzolódik majd az ikonikus útvonal képe, az Országos Kéktúra teljes nyomvonala.

A Pilisi Parkerdő a 33-as, a 34-es és a 36-os szakasz szakmai vezetését biztosítja. A természetjárás élményét még teljesebbé teszi majd, hogy a túravezetők az egész program alatt egyfajta szabadtéri tárlatvezetést biztosítanak a résztvevők számára: beszélnek az Országos Kéktúráról, ráirányítják a figyelmet a táj és a természet helyi érdekességeire, az erdő látnivalóira, értékeire, de mind ezek mellett szó esik majd a tudatos természetjárás szemléletének mibenlétéről és az erdei etikettről is. Természetesen mindeközben figyelmet fordítanak az aktuális járványügyi szabályok maradéktalan betartására és a túrázók biztonságára.

Kép: Pilisi Parkerdő