Szoptatási tanácsadás – Dobrova Beatrix

Édesanyaként és nemzetközi vizsgával rendelkező szoptatási szaktanácsadóként (IBCLC) azt élem meg minden nap, hogy minden kisgyermek egyszeri és megismételhetetlen csoda. Öröm, boldogság, teljesség az egyik oldalon. Kérdés, feladat, bizonytalanság a másikon.

A szoptatás az anya-gyermek kapcsolat egyik legcsodálatosabb oldala, azonban nem mindenkinek alakul problémamentesen e kapcsolat megteremtése. Nehézségek adódhatnak a kisbaba, az édesanya, vagy az őket körülvevő környezet oldaláról egyaránt.

Szoptatással kapcsolatos problémák megoldásában lehetek segítségedrea teljesség igénye nélkül felsorolva: 

 • Ha kérdéseid vannak a szoptatással kapcsolatban
 • Ha szoptatni szeretnél, de a kisbaba nem tud
 • Ha fájdalommal jár a szoptatás
 • Ha beteg vagy koraszülött kisbabát szoptatsz
 • Ha elbizonytalanodtál a sok egymásnak ellentmondó tanácstól

Gyermekkoromban egyáltalán nem tudtam, hogy mi szeretnék lenni, csak abban voltam biztos, hogy mi nem. Az érettségi után a pályaválasztásom még mindig hadilábon állt. Mivel az általam választott helyekre nem kerültem be, maradt egy év gondolkodási időm és ez alatt nyilvánvalóvá vált, hogy védőnő szeretnék lenni. Hamarosan dolgozni is kezdtem Budapest egyik belvárosi kerületében, de be kell, hogy valljam, néhány hónap után úgy éreztem, nem erre vágytam és talán soha többet nem is fogok védőnősködni. Másfelé kanyarodtam és lakberendező végzettséget szereztem.

Később úgy alakult, hogy további három évre védőnő lehettem. Ez a három év visszaadta a lelkesedésem az eredeti hivatásom iránt és úgy jöttem el Pomázról, hogy talán egyszer még úgy alakul, hogy folytatom.

Dobrova Bea

Hogyan lettem IBCLC , vagyis laktációs (szoptatási) szaktanácsadó?

Valahogy úgy alakul mindig az életem, hogy két-három évente gyökeresen megváltozik valami. Költözés, munkahelyváltozás, gyermekszületés, újabb iskola…

Egy dolog állandó: a szoptatás. Annám 2000-ben, Tamásom 2009-ben született. Általuk sokévnyi saját élményben lehetett részem. Rengeteg szépséggel és nehézséggel.

Gyakorlatilag Anna születése óta a „babás világban” élek, mert a szoptatást és az e témával kapcsolatos tudományt vagy tanulom, vagy tanítom, vagy éppen magam is aktívan benne vagyok, nem éppen tudományosan, hanem nagyon is anyaként.

Csillapíthatatlan vággyal és kíváncsisággal olvasok, tanulok, tapasztalok mindent, ami a várandósság, csecsemőkor és kisgyermekkor időszakára vonatkozik.

Magamról írva és azon tűnődve, mi is jellemez leginkább engem, az a gyakran hallott mondat jut eszembe, hogy: „Te valahogy másképp látod a dolgokat!” Én ugyan ezt nem érzem, de valószínűleg ez a tulajdonságom segít abban, hogy mások problémáit valóban megértsem, és abban segítsek, amiben tényleg szükségük van rá.

Nem hiszem, hogy valamit csak és kizárólag egyféleképen lehet jól csinálni, ezért nagyon nem szeretem az „egy kaptafára készült” tanácsokat, sematikus válaszokat.

Minden erőmmel azon vagyok, ha valaki tőlem kér segítséget, akkor megnyugodjon, elindulhasson a saját útján, váljon önmaga és kisbabája saját szakértőjévé. Nagyon elszomorít az, amikor valaki olyan – teljesen jó szándék által vezérelt – tanácsokat kap, amitől még inkább szorongani kezd, még inkább önmagát hibáztatja. Ezt szeretném leginkább elkerülni!

Nyitott vagyok és szeretek sok oldalról körbejárni egy problémát. Nagyon szeretem az emberek sokféleségét. Ha várakoznom kell valamiért, soha nem unatkozom. Egyszerűen figyelem az embereket, akik jönnek-mennek. Gondolkozom rajta, kik lehetnek, honnan, hová tartanak most éppen, meg mélyebb értelemben is.

Hivatalosan, amiről papírom van: 

 • Általános iskola: Öveges József Általános Iskola, Szákszend
 • Érettségi: ELTE, Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, 1993
 • Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar: védőnő végzettség, mentálhigiénés orientációval, 1998
 • Magyar Iparszövetség, Oktatási Központ:  lakberendező végzettség, 1999
 • CEDH Hungária, Homeopátia Okatási és Ismeretterjesztő Kft: „Homeopatias ismeretek védőnők számára” képzés, 2006
 • IBLCE, International Board Certified Lactation Consultant, Laktációs szaktanácsadó végzettség, 2008, Újraminősítés: 2013
 • Holisztikus Oktatási Központ: Bach-Virágterápia tanfolyam, 2011
 • Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar: Laktációs szaktanácsadó szakképzettség, 2012

A TANÁCSADÁS:

Nem szeretek „megmondó ember” lenni. Akár telefonon, akár személyesen segítek egy édesanyának, családnak, az első az, hogy kérdezek, kérdezek és még kérdezek….

Ha jól csinálom, már a válaszokban benne rejlik a helyzet kulcsa, vagy éppen kulcsai. Mert egy problémás helyzet ritkán egy tényezős.

Ezért aztán azt gondolom, hogy nem tanácsokat adok, hanem együtt gondolkozunk, beszélgetünk, kipróbálunk helyzeteket, újra kérdezek, vannak szakmai, szoptatás technikai gondolataim, javaslataim, de a megoldásra együtt jövünk rá. A kisbaba, az édesanya, édesapa és én. Lehet, nem tudjuk elsőre megoldani a problémákat, akkor elindulunk egy úton és tartjuk a kapcsolatot, telefonon, e-mailben, személyesen.

Mindez általában 2-4 órát vesz igénybe, ha személyes látogatásról van szó.

A személyes tanácsadás ára:  Pilisvörösvár és Pilisszentiván – 8.000 Ft
egy órányi autóúton belüli települések – 10.000 Ft

Elérhetőség:
Dobrova Beatrix
06-30/415-5990

HONLAP: www.babaszoptatas.eu (itt sok gyakorlati tanácsot is találhatsz, ha a “Tanácsok” fülre kattintasz!)

További információk: Szoptatásért Magyar Egyesület honlapja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük