Tudásháza Műhely (Solymár) – Lovas tréningek és coaching

Műhelyünk célja, hogy trénigjeinken és egyéni coachingok során segítsünk bizonyos élethelyetekben célokat kitűzni, előre mutatni, erősségeket feltárni, helyzeteket átértékelni – illetve segíteni, ha folytonos elakadások jelentkeznek valaki életében. Sajátosságunk, hogy munkánkat lovak támogatják, akik a foglalkozásokat igyekeznek gyakorlatiassá, méllyé és felejthetetlenné tenni.

A tréningeket kis csoportok számára szervezzük – 1-4 fő számára -, adott témakörökben (pályaválasztást segítő, változás témájú, időgazdálkodás, stresszkezelő, szülőnek lenni nehéz … stb.), azonos korcsoportba tartozók számára, így a légkör nagyon bensőséges, bizalmas, megértő, ezáltal még inkább tudunk a megoldásra fókuszálni.

Miért a ló?

Vannak, akiket csodálattal tölt el. Vannak, akik félnek tőle, s vannak, akik uralmuk alá akarják hajtani. A LÓ évezredek óta partnere próbál lenni az embernek, aki hol csatába vitte, hol nehéz súlyok elé kötötte, hol ütésekkel gyorsaságra sarkallta, hogy több pénzt termeljen neki. Ennek ellenére a ló együttműködik, nem áll bosszút és nem sző terveket ellenünk.

Az utóbbi években szerencsére elterjedt az a megközelítés, ahol nemcsak az eszközt, hanem a társat, a lelket és a segítőt is meglátták bennük. Új fogalmak jelentek meg: lóval mediált képzés, suttogás, szabadon idomítás, természetes lókiképzés, natural horseman, freehorse style. Ezekben elsődleges a bizalom, az egymásra hangolódás, az önkéntesség, a csendes együttműködés, és ami nem nélkülözi, hogy a lóval foglalkozó önismerete, személyisége is fejlődjön. Engem, mint trénert és mint lovast, ez ragadott magával és ezt találtam különleges útnak ahhoz, hogy a megszokott tréninggyakorlatok helyett / mellett a lóval való kapcsolódást hívjam segítségül a fejlesztő munkához.

Miben segítenek a lovak?

Kommunikáció: sem az iskolai végzettségünk, sem tudományos fokozataink nem érdekli őket, csak az, hogy egyértelmű jelekkel tudassuk velük, milyen szándékkal és céllal akarunk kapcsolatba kerülni velük.

Félelem leküzdése: 5-600 kg tömör izom és ösztön. Füge kicsit több…

Bizalom-tekintély kérdései: higgyenek bennünk és tiszteljenek is. Ennek megtanulásában segítenek a lovak. Ha csak bizalom van – eltapos, ha csak tekintélyed van – félni fog tőled.

Figyelemfejlesztés, fókuszálás: magadat és a lovat is lásd, vedd észre a kis változást is.

Testbeszéd meglátása: a lovak a testükkel kommunikálnak. Sok apró pici jelük van, amiket ha ismerünk, meglátunk, eredményesebbek leszünk és közben megtanuljuk a saját testünket is használni.

Lecsendesedés: a ló menekülő állat. A vibrálástól ő is ideges lesz. Meg kell tanulnunk letenni a feszültségünket, hogy nyugodtan dolgozhassunk.

Kudarctűrés: nem minden fog elsőre… másodikra … sikerülni és ez nem a ló hibája…

Erő vs. határozottság: egy-egy ló 5-600 kg. Hát erőbajnok legyen, aki a négy lábát megvető lovat elhúzza. Viszont ha egyértelmű és határozott a vezető, bárhova követi őt, akár csak ha gondol a feladatra.

Jó nap – rossz nap: a ló teljesítménye, akár az emberé, nem állandó, nem lineális. Vannak jó és rosszabb napjai. Meg kell tanulni észrevenni és tolerálni ezt, a pillanatnyi állapotából kihozni a legtöbbet, alkalmassá tenni a munkára.

Mások fejlesztése: meg lehet tapasztalni, hogy mit is jelent fejleszteni, mit jelent a kis lépések elve, a feladatok lebontása és a másik haladási üteméhez igazítása, a siker tervezése.

Türelem: megtanuljuk, hogy nincs gyors eredmény. Ahhoz, hogy jó kapcsolat alakuljon ki, szeressünk és tudjunk együtt dolgozni, jól értsük egymást, be kell fektetni, időt kell rá szánni.

Flow: minden érzékszerveddel a jelenben kell lenned és figyelned a lóra. Észre sem fogod venni, hogy múlik az idő és közben körülötted zajlanak az események. Megélheted, milyen örömmel végezni egy feladatot.

 

A programok lovas tudást nem igényelnek, földről dolgozunk a lóval:

lovas coaching, alternatív képességfejlesztő lovasterápia, természetes lókiképzés alapjai, lovas tréningek formában.

 

A tréningek szakmai alapját és háttérerét Szabó Emese biztosítja. 1992 óta tart tréningeket és szakmai coachingokat. A lovakkal természetesmódszerű lókiképzés alapján foglalkozik és ebben az irányban tart lovasok számára is órákat, egyéni edzések formájában a solymári Műhelymunka mellett.

Ádány Timi a helyszínt és lovakat adja. 23 éve van lovak közelében, elhivatott lovaskultúra oktató. A lovasokat természetmódszerű lókiképzés alapján tanítja lovagolni, mindeközben coach tanonc.

Ló trénereink Füge és Pikó. Füge 10 éves Furioso kanca, hatalmas termete érző szívet takar, reakciói barátságosak, kéréseinket lassan, de megbízhatóan teljesíti. Pikó 8 éves welsh póni herélt, kisebb ugyan, de energikus, határokat nem ismerő, zsebbe bújós fajta, aki egy szem almáért bármire képes. Kettőjük különbözősége, eltérő személyiségük nagyon hatásosan segítik a tréningek folyamatát.

Programjainkat folyamatosan követni lehet facebookon a Tudásháza Műhely Solymár oldalán, valamint a http://lovaskepzes.webnode.hu/ honlapon. A tréningekre jelentkezni Ádány Timinél lehet az adany.timea@gmail.com címen, vagy a 0620 886 1943-as telefonszámon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük