Az önvédelemről és az önvédelmi oktatásról

Beírtam az internetes keresőbe ezt a szót: önvédelem. Sok-sok találatot kaptam, kíváncsi lévén beleolvasgattam, hogy milyen önvédelmi oktatások, trükkök vannak megosztva, mit ajánlana nekem a világháló, ha hozzá nem értőként szeretnék foglalkozni ezzel a témával. Sok helyre mehetek különböző technikákat tanulni, sőt, találtam egy olyan oldalt, ahol konkrétan le vannak írva az egyes technikák. Pintér Judit gondolatai az önvédelemről.

Az önvédelem valójában az, hogy verekednem kell?

Tisztázzuk le, hogy az önvédelem nem ott kezdődik, amikor már konkrétan megütnek, megrúgnak vagy agresszívan állnak fel velem szemben és egy bizonyos technikát KELL alkalmaznom. Már sokkal korábban, „fejben” eldőlhet egy szituáció kimenetele, ami legtöbbször csak rajtunk múlik: a magatartásunkon, a hozzáállásunkon és azon, hogy mennyire tudjuk képviselni magunkat. Tehát nem kell feltétlenül verekednem, sőt, az esetek döntő többségében nincs is rá szükség.

Akkor miért érdemes meglátogatni egy önvédelmi oktatást?

Pont azért, mert megtanítanak téged a helyzetfelismerésre, megelőzésre, egy már kialakult konfliktushelyzet kezelésére és arra is, hogy konkrét támadás esetén miként bírsz szabadulni akár egy lefogásból. Mindannyian mások vagyunk, sokféleképpen reagáljuk le ugyanazt a helyzetet. Az önvédelmi oktatáson megtanuljuk kezelni saját magunkat, növeljük önbizalmunkat, erősítjük lélekjelenlétünket. Továbbá megismerjük a hatályos jogszabályokat és azok keretei között tanuljuk megvédeni magunkat.

Pár gondolat a jogi oldalról:

Magyarország alaptörvényének V. cikke: „Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához.” A Büntető törvénykönyv 21 és 22-es paragrafusa megelőző jogos védelemről és jogos védelemről szól.

Meddig tart a jogos védelem?

„A jogos védelmi helyzet addig tart, ameddig a támadás, illetve annak közvetlen veszélye. Megszűnik, ha a támadást visszaverték, és további támadás közvetlenül már nem fenyeget. A támadás megszűnésének objektíve érzékelhetőnek kell lennie, nem elég tehát a támadó elhatározása, hogy felhagy a támadó fellépéssel” (BEH 1973. 285.old. 17.) „ Mindaddig fennáll a jogos védelmi helyzet, ameddig a megtámadott reálisan tarthat attól, hogy a támadás folytatódik” (BH 1998.1, BH 2000.334)

Egyértelműnek tűnik, de azért nem könnyű felmérni egy felfokozott lelki állapotban azt, hogy mi reális, ha nincs rá felkészítve az ember. Ezért is nagyon fontos a megfelelő lélekjelenlét, a higgadtság, az önbizalom. Kutatások bizonyítják, hogy egy határozott fellépésű nőt sokkal kisebb eséllyel támadnak meg, mint egy önbizalomhiányos, visszahúzódó típust.

Összegezve tehát: jogunk van megvédeni magunkat, szeretteinket és értékeinket. Bátran látogassatok meg egy önvédelmi képzést, hogy az életben adódó bármilyen konfliktust sikerrel tudjatok megelőzni vagy elhárítani önmagatok és mások védelmében. A megszerzett tudást az élet egyéb területein is sikerrel fogjátok alkalmazni. Érdemes a jogi oldalnak utána olvasni, mert ha jogunk van, akkor ez a minimum kötelességünk, hiszen bármennyire ellenszenves is, a támadó is csak egy ember.

Pintér Judit

Jó tudni: önvédelmi edzések vannak például Solymáron péntek délutánonként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük