Bemutatkozik: a NOE piliscsabai csoportja

NOE Piliscsaba csoportA pilisianyu.hu egyesületeket és civil szervezeteket bemutató sorozatának első “tagjaként” a piliscsabai NOE csoportról olvashattok bővebben. A nagycsaládosokat tömörítő országos egyesület helyi csoportjáról Peregovics Zoltánné, Erzsi mesélt nekünk…

– Kedves Erzsi, mióta és milyen keretek között működik a NOE piliscsabai csoportja? Mik a legfontosabb célkitűzéseitek?

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének Piliscsabai Csoportja 2004-ben alakult, Borzsák István vezetésével. A “nagy” NOE-val összhangban az érdekképviselet, a tájékoztatás, a nagycsaládos létben rejlő értékek közvetítése voltak a megalakulás legfőbb céljai, okai. A közösség megtartó ereje is fontos volt, mivel mindenkit ugyanazok a dolgok, problémák és örömök foglalkoztatnak.

– Milyen módon vesztek részt a helyi (nagy-)családosok életében? Milyen programokon lehet veletek találkozni, titeket megtalálni?

Már a megalakuláskor kiderült – bár ezt csak hírből tudom -, hogy rendszeres találkozásokra általában nem kerül sor, csak ha a csoport életében változás történik vagy várható. Az óvodák, iskolák és egyéb oktatási és szabadidős rendezvények, tevékenységek, szakkörök, stb. sok közös színteret teremtenek családjainknak, ezért szinte nap, mint nap kapcsolatban állunk egymással. Az országos egyesület is rengeteg programmal gazdagítja életünket. Ha mindenhova el kellene mennie egy – tegyük fel – 5 gyerekes családnak, nem maradna az évben szabad hétvégéje, pedig a család szempontjából legfontosabb az együtt töltött idő. Ennek okán nem szervezünk és rendezünk gyakran saját programokat, legalábbis csak néhány ilyenről tudok.

Így például a 2010-es árvíz idején a csoport – Bodzay Zsuzsa szervezésével – vendégül látta a Miskolci Egyesület árvízkárosult családjainak gyermekeit 6 napra. Szintén Zsuzsa vezényletével 2011-ben rendeztük meg a Család és muzsika című családi zenés délutánt. 2013-ban pedig egy amatőr színjátszókör – a Furfangosok – előadása alatt biztosítottunk gyermekfelügyeletet, játszóházat és büfét. Ezzel együtt sohasem lehet tudni, hogy kinek milyen ötlet pattan ki a fejéből, és máris indulhat a szervezés egy újabb program ügyében. :-)

– Hol és hogyan tudnak megtalálni titeket az érdeklődők, a csatlakozni vágyók?

Jó a kapcsolatunk a Családsegítő Szolgálattal, ahol a rászoruló családjainknak nyújtunk segítséget, közösen. Elérhetőek vagyunk a nagy NOE-n keresztül, itt lehet az Egyesületről tájékozódni. Az én e-mail címemen át lehet pedig konkrétan a mi csoportunk felől információt kapni.

– Végül egy kicsit személyesebb kérdés: milyen üzenetetek van ma, 2014-ben nektek a piliscsabai családok számára?

“Minden család az első gyermekkel kezdődik, minden gyermek egy ajándék, egy drágakő, amire egész életünkben vigyázni kell.”
Kapcsolat:
Peregovics Zoltánné Erzsi
pznebozse (kukac) gmail (pont) com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük