Kipróbáltuk: gyógynövényes baba-natúrkozmetikumok a HerbArtingtól

A pilisianyu.hu új sorozatában, a Kipróbáltuk!-ban először egy igazi hiánycikket vetettünk intenzív tesztelés alá: a HerbArting gyógynövényes, babáknak szóló natúrkozmetikumait.

A magam részéről már jó ideje áttértem az illatanyagokkal és habzószerekkel telezsúfolt bolti cuccokról a természetes natúrkozmetikumokra (nagyjából egy időben azzal, amikor a színes-szagos mosóporoknak és öblítőknek is ajtót mutattam), a gyerekeim számára azonban hiába kerestem hasonló bőrápolókat, eddig nem igazán találtam. Természetesen én is a gyógyszertári fürdetővel és popsikrémmel kezdtem, de ezekből gyorsan elegem lett – tőlem aztán lehet hipoallergén, de az állaga, szaga borzasztó volt, az összetételét jobban megnézve pedig már dobtam is ki.

A popsikrémet azóta is édesanyám hozza Ausztriából (hasonlót ahhoz a Fissan-hoz, ami még az én popómat fedte csecsemőkoromban :D), fürdetőnek pedig próbálkoztunk mindenfélével, de se a natúr szappanok nem váltak be igazán, se a legenyhébb bolti vagy barátnők által ajánlott készítmények. Persze szerencsésnek mondhatom magam, mert némi popsipirosságon kívül egyik fiamnak sem volt eddig komolyabb bőrbaja, ekcémája vagy hasonló nyavalyája, így aztán fürdettük őket azzal, ami kéznél volt (vízzel, meg pici ezzel-azzal), és vártam, hogy rám találjon az IGAZI baba-bőrápoló.

Véletlenek nincsenek: pont a nyaralásunk előtt kerültem kapcsolatba Szabó-Vida Zsófiával, a HerbArting kencevarázsló anyukájával, így a másfél hetes családi nyaralást már azzal a tudattal kezdtem el, hogy a neszesszeremben ott lapul a Hurrá, nyaralunk! csomag, vagyis a kis kiszerelésű popsikrém, babafürdető és testápoló, amin cuki állatkák várták, hogy elvarázsolják a srácaimat.

herbarting_hurranyaralunk

Pontosan mik is ezek?

A csomagban egy 30 ml-es Lanolinos ligetszépeolajos popsikenőcs, egy 100 ml-es Kamillás babafürdető, egy 100 ml-es Körömvirágos babatestápoló és egy színező volt, amin a kencékről megismert állatkák – mint megtudtam, egy koi ponty, egy földimalac és egy bárányka – vigyorogtak ránk. :)

Az összetevőkről nem írnék hosszan, mert itt mindent részletesen és pontosan el tudtok olvasni, csak kiemelem a lényeget: mindegyik bőrápoló alapja a bio kamillafőzet, ami NEM azért szerepel az összetevők listáján, hogy nagy betűkkel rá lehessen írni a csomagolásra, hanem mert tényleg ez van benne. Ezen felül mindegyik kencében van még bio mandulaolaj, minőségi sheavaj és egyéb olyan összetevők, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy az adott termék a lehető legjobban kifejthesse a tőle megkívánt hatást:

– a popsikenőcsben például cink-oxid, bio glicerin, ligetszépe-olaj, gyapjú- és méhviasz;
– a fürdetőben lágy kókusz tenzid és vitaminok,
– a babatestápolóban pedig bio körömvirág kivonat.

Ami nekem még fontos volt, hogy egyikben sincs hozzáadott illóolaj, vagyis akár már újszülöttnél is biztonsággal lehet használni bármelyiket – ez pedig kifejezetten ritkaság, én nem nagyon találkoztam ilyen termékekkel, pedig tényleg keresgéltem.

herbarting_babafurdeto
Első (és második) benyomások

Mit csinál az ember lánya, ha valami új kozmetikum kerül a kezébe? Lecsavarja a kupakot és beleszagol. :) Régi reflex ez, pedig én is pontosan tudom, hogy ezek a kencék pont azért jók, mert nincsenek tele mesterséges illatanyagokkal, sőt még illóolajokkal sem. Ennek megfelelően nem is nagyon éreztem semmit. Használat közben azért feltűnt, hogy ezeknek is megvan a maga aromája, főleg a fürdetőnek: a kamilla illatát éreztem belőle, enyhe shea vajas beütéssel. Nekem bejött, nem a kamillateára emlékeztetett, hanem valami egzotikus szigetre (pedig a Balatonon voltunk, nem Tenerifén…).

Bepakoltam hát a három kis csomagot mérhetetlen cuccaink közé, és elindultunk eddigi leghosszabb családi nyaralásunkra. Másfél hétig voltunk el, és bár tartottam tőle, csalódnom kellett: a kis kiszerelés nagyon praktikus volt a csomagolásnál, és ez a mennyiség bőven elég volt az – amúgy 4 és 2,5 éves – két gyerekre másfél hétig (bevallom, még én is használtam belőle “néha”). Sőt, még itthon is eltelt 1-2 hét, mire elfogyott (na jó, a popsikrémből van még, de csak azért, mert azóta épp szobatisztul a gyerek és már alig használjuk).

A kedvencem az volt az első pillanattól kezdve, hogy fantasztikus a kencék állaga. A fürdető és a testápoló könnyen beszívódott, nem volt zsíros, és nem csúszott tőle a gyerek még fél óra múlva is. A popsikrém is sokkal könnyedebb, mondhatni habosabb volt, mint az eddig használtak, a pirosságmentes popsit ennek ellenére simán lehozta. Ezen a téren messze vertek minden eddig kipróbált készítményt, úgyhogy az összetevők és a kellemes alig-illat mellett ez újabb óriási plusz pont volt. Mint Zsófitól utólag megtudtam, ez nem véletlen: a recepteket hónapokig csiszolta, próbálgatta, javítgatta, és az állag volt az egyik fontos tényező, amire nagyon figyelt. Állítom: nem végzett félmunkát. Hiába, gyakorló anyaként hasonló dolgok fontosak nekünk. :)

Megvallom őszintén, ezeken túl sok mindent nem tudok mondani. Mint már említettem, a gyerekeim bőre a rinocéroszéval vetekszik érzékenységben, így nem tudtam tesztelni, hogy például popsikiütésre vagy ekcémára hajlamos gyereknél milyen hatást érnek el e krémek (de már tervezem, hogy bevonok ilyen téren érintett családtagokat a tesztelésbe); a HerbArting oldalán a vevői véleményeknél érdemes olvasgatni, aki erre is kíváncsi. Azt is tudni kell, hogy mi eddig babatestápolót egyáltalán nem használtunk, nem éreztem soha szükségét: a gyerek bőre annál egészségesebb, minél kevesebb dologgal kenem. Mégis elvittük magunkkal, és jól jött: amikor a nagyobbik lepirult a strandon, meg amikor egész nap nem akartak kimászni a klóros vízből az élményfürdőben, este bekentem őket, és állítom, segített a regenerálódásban. Legalábbis egy percig sem nyafogtak, hogy fájna vagy húzódna a bőrük, és ez nekem minden pénzt megér. :)

herbarting_popsikenocs
A kedvencem

Az olyan fontos dolgok mellett, mint az összetevők természetessége, az állag és a jól használhatóság, amik miatt én a magam részéről letettem a voksomat a HerbArting mellett, muszáj kiemelnem a kedvencemet: az állatkákat a csomagoláson. Lehet, hogy hülyének néztek, de egyrészt kapásból jó érzést keltettek bennem – főleg azzal a tudással elegyítve, hogy aki mögöttük áll, szintén gyakorló édesanya, és tudja, hogy ez miért fontos -, másrészt nagy fegyverem volt a gyerekek meggyőzésében. Nem tudom, hogy másnak a gyereke is ilyen heppes-e, de az enyémek bizony hajlamosak minden újdonságra gyanakodva tekinteni, ami a fürdéssel kapcsolatban áll, vagy éppen rájuk akarom kenni. Nem hibáztatom őket, egyszer tényleg azt mondtam az egyik samponra, hogy nem csíp, pedig de. :)

Szóval a fiaim nem voltak kifejezetten lelkesek az iránt, hogy újféle kencéket vittem magammal PONT a nyaralásra, de az állatkák és a hozzájuk kapcsolt mesék, amiket kínomban ötlöttem ki nyakig vizesen, két hisztiző gyerek mellett (“Nem akaroooom!”), sikeresen meggyőzték őket. Két nap múlva már ők kérték, hogy fürdés közben meséljem el, hogy hogy takarítja a koi ponty a patakmedret (ahogy a fürdető is az ő bőrüket, hogy csillogjon-villogjon), és a báránykának miért olyan puha a bundája (természetesen mert ő is ezt a krémet használja rá). Nem állítom, hogy anderseni magasságokba emelkedtünk, de a hisztit leszereltem, a gyerekek megfürödtek, és jól éreztük magunkat együtt. Ennél többre nyaraláson nem vágyom. :)

herbarting_babatestapolo

Amivel küzdöttünk

Sok negatívumot nem tudok mondani, és ennek persze örülök: végre találtam olyan babakencéket, amiket nyugodtan kenek a fiaimra, és az esetleges pici babára is, ha lesz még. Egy dolog azért volt: nagyobbik fiam minden mese ellenére sem tudott megbarátkozni a fürdetővel, ugyanis nem tetszett neki az illata (a kamillás-sheavajas, amiről már írtam). Szegény ember vízzel főz-alapon így hát választhatott, hogy a “pontyossal” vagy a “földimalacossal” szeretne-e esténként fürödni, és miután vagy egy hétig ennek megfelelően a testápolóval fürdettem, “kinőtte” a nemtetszését, és utána újra a pontyosat választotta. Na ennyit a dackorszakról…

Ami még eszembe jut, az már inkább egyéni szoc problém, ahogy a gimis biosztanárom mondaná: sajnálom, hogy ezek a termékek nem elérhetőek helyben vagy valami közeli drogériában. Egy-egy párezres csomag rendelésekor pedig sokszor bosszant – nem csak jelen esetben -, hogy majdnem még egy ezrest ki kell fizetnem szállításra, így aztán mindig keresem az alternatív megoldásokat. Most is töröm egyen a fejem, egyelőre alakulóban az ötlet. ;) Addig is, ha valaki szeretne még rajtam kívül rendelni, írjon nekem facebookon vagy emailt az info@pilisianyu.hu-ra, csaphatunk egy közös megrendelést, pilisi anyukák – látjátok, mennyi előnye van annak, hogy ez egy kifejezetten helyi oldal? ;)

Végeredményben

…nagyon meg vagyok elégedve mindhárom termékkel; a popsikrémet majd talán a következő lurkónál fogom alaposabban tesztelni, a fürdetőből beruházok egy nagyobb kiszerelésre, mert arra szükségünk van, a testápolót pedig előveszem alkalomadtán, ha valami igénybe veszi a gyerekek bőrét.

Ha szeretnél tovább olvasgatni a témában, akkor ajánlom a HerbArting szakértői cikkeit, ahol sok fontos téma szóba kerül, vagy a facebook-oldalt, ahova szintén felkerül minden fontos információ. Emellett nagyon örülök neki, hogy Zsófi elvállalta, hogy néha ír nekünk egy-egy cikket a pilisianyu.hu-ra babaápolás témában (itt az első), mert sokat lehet tanulni tőle, és én annnnyira szeretném, ha se a magunk, se a gyerekeink bőrét nem terhelnénk felesleges kőolajszármazék-alapanyagú tusfürdőkkel, krémekkel, hanem a természetesebb bőrápolók felé fordulnánk. Erre biztatlak téged is, akár HerbArting-os termékekkel, akár másmilyenekkel – mert vallom, hogy ami természetesebb, az egészségesebb és egyben jobb is.

Jó kenegetést mindenkinek! ;)
Lilla
a pilisianyu.hu anyukája

A Kipróbáltuk! sorozat alapötletét és többi darabját (ami még nincs, de lesz) itt találod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük