Pilisi Anyukák a facebook-on

Aki otthon marad egy vagy több gyermekkel – évekig -, bizony néha igencsak elzárva érzi magát a világtól. Így vannak ezzel a pilisi anyukák is, akik azonban a világhálót és a XXI. század egyéb vívmányait okosan arra is használják, hogy – valós találkozóhelyek mellett – virtuálisan is kapcsolatba lépjenek egymással és eszmét cseréljenek a világ dolgairól, hasfájásról és iskolaválasztásról. Lássuk, mihez kezdenek a pilisi anyukák a nagy kék testvérrel!

PAK logo

A sort mindenképpen a Pilisi Anyukák Klubjával kell nyitnunk, hiszen ez volt a legelső csoport, ami a helyi édesanyák közösségi fóruma lett. Ma már elsősorban az egymás közti adás-vétel színhelye, egyfajta egész éves online börze, ahol gyerekruháktól kezdve a konyhai kütyükön át a női cipőkig mindent megtalálsz. Majdnem négyezer tagjával messze a legnépesebb anyukás csoport a környéken, ennek ellenére – hála az éber és önkéntes feladataikat szuperül, mégis udvariasan ellátó adminoknak – olajozottan és jól működik.

PAOK logo

A Pilisi Anyukák Ötletelő Klubja azon valós igény mellett született, hogy el legyen választva egymástól a sok adás-vételi szándék a mindenféle egyéb hasznos információáramlástól. Az Ötletelő csoport ez utóbbinak nyújt végtelen teret, itt lehet programokat megosztani egymással, termékteszteket megszégyenítő véleményözönt kérni egy-egy használati tárgyról (legyen az mosó-szárítógép vagy kávéfőző), környékbeli szakembereket keresni, vagy éppen kedvenc gyerekes mémünket megosztani a többi  sorstárssal. Alapvető olvasmány szürke hétköznapokra.

 

pilisi_haztaji_forum

A Pilisi Háztáji Fórum a környezettudatosabb, egészséges(ebb) élelmiszereket, takarítószereket és egyeket kereső-kedvelő-használó anyukák gyűjtőhelye. Itt lehet érdeklődni, ha megbízható mézet keresel, itt lehet a legkönnyebben a saját háztáji feleslegedet értékesíteni (vagy lecsapni mások megmaradt gyümölcsére, lekvárjára), itt lehet zöldülni, ökosodni és okosodni. Tippek, tanácsok és trükkök a szódabikarbónától a vegyszermentes környékbeli zöldségekig.

 

ovi_iskola

A Pilisi ovi- és iskolaválasztó a különböző környékbeli intézményekről folytatandó eszme- és tapasztalatcserének ad helyet, kezdve a bölcsiktől és családi napköziktől az egyetemekig (bár ebből csak egy van a régióban), kiegészülve néhanapján felnőtteknek szóló tanfolyamokkal és képzésekkel is. Ha ovi- vagy iskolaválasztás előtt vagytok, és szeretnél kérdezni, tapasztalatokat hallani, szubjektív véleményeket meghallgatni, akkor ez mindenképpen neked szól!

 

fejelsztes

A Gyermekek fejlesztésével foglalkozó szakemberek Pilisvörösvár és környékén azzal a céllal jött létre, hogy összegyűjtse és összekösse a Pilis-környéki gyerekek fejlesztésével foglalkozó szakembereket egymással és a családokkal. Legfontosabb célkitűzésük, hogy MINDEN gyermek és család a leghamarabb megtalálja a számára legmegfelelőbb segítséget, valamint hogy a hasonló problémákkal küzdő családok tudják: nincsenek egyedül, és támogatást kapjanak egymástól, tőlünk.

 

10es_ut

A 10-es út elnevezésű csoport nem csak anyukáknak szól, hanem minden környékbelinek, akit érint a busz-autó-vonat hármas valamelyike. A több ezer tagnak hála itt tudsz percre pontosan informálódni az aktuális közlekedési helyzetről (mit nekünk valós idejű tájékoztató rendszerek!), vagy kidühöngheted magad — de akár te is segítheted fontos információk megosztásával a többi közlekedőt. Szervezhetsz telekocsit, és megtudhatod, miért nem jár már megint a vonat (és mit mond erre Loppert Dániel). A csoport akár világhírűnek is mondható, hiszen keserédes bejegyzéseiből a közelmúltban többször szemezgetett egy-egy országos hírportál is.

 

no_tanulas_munka_dolgozik

A Pilisi Állásbörze szintén minden környékbelinek szól, aki munkát keres, állást hirdet, vagy egyszerűen csak képben szeretne lenni, hogy hol helyezkedhetne el, ha esetleg váltani szeretne. Nem mondom, hogy a Google-hoz vagy a Prezihez innen fogsz bekerülni, de sosem lehet tudni.

 

kenyer

Térjünk vissza az anyukákhoz: a Lazac és Kovász csoportban szerveződnek a közös liszt- és halrendelések (csak megbízható forrásból, minőségi élelmiszert), néha pirospaprikával vagy olívával kiegészülve. Persze jellegéből adódóan gyakran cserélnek itt gazdát kenyér- és zsömlereceptek is.

 

recepttar

A Házi Recepttárban olyan bevált otthoni recepteket lehet megosztani egymással, amik a bolti készételeket és kiegészítőket hivatottak helyettesíteni saját konyhánkban, ezzel is segítve az egészségesebb és finomabb ételek asztalra kerülését a pilisi családokban. Igazi ínyencfalatok fotói, nyálcsorgató finomságok, és persze sok hasznos tudnivaló várja itt a sütő-főző anyukákat.

 

konyves

Az Olvastam egy jó könyvet csoport azoknak való, akik a konyha mellett a könyvespolc körül is szívesen forognak, és nem csak a portörlőronggyal: könyveket ajánlhatunk, értékelhetünk, megdumálhatunk, mindezt magunk között. Aki olvasnivalót keres magának, az itt biztosan megtalálja, a többiek pedig nézegethetik a vicces és tartalmas mémeket, cikkeket.

matrica

A Pilisi matrica csere-bere csoport nevét talán nem annyira kell magyarázni: ha a gyereked (vagy te ;) ) gyűjtitek valamelyik matrica-sorozatot, itt csereberélhettek egymás közt, mindenki nagy örömére.

 

psztivan_vedonok

A Pilisszentiváni Védőnők csoportban a szentiváni anyukák juthatnak hozzá a legfrissebb közérdekű infókhoz.

 

solymari_rendelo

Solymári Gyermekrendelő csoportban pedig – értelemszerűen – a solymáriak, vagy aki oda jár gyermekorvoshoz.

 

babahordozas

A Pilisi Ölelő Anyaklub azokat az – elsősorban vörösvári és környéki – anyukákat fogja össze, akik érdeklődnek vagy letették voksukat a kötődő/válaszkész nevelés, a hordozás, az igény szerinti szoptatás mellett, a Solymári Hurciklub pedig nagyon hasonló, csak éppen Solymár központtal.

 

ppke_btk_egyetem

Ezek mellett az elsősorban tematikus közösségek mellett természetesen megvannak a településekhez kötődő csoportok is, mint például a Piliscsaba ma….és holnap! vagy a Pilisvörösvár MOST.

 

logo_kicsi

Ha pedig minden nap ropogós, helyi-környékbeli programokra, közérdekű információkra és hírekre, olvasnivalóra vágysz az internet nagy fekete kék lyukában, akkor kövesd a pilisianyu.hu facebook-oldalát!

Kimaradt valami? Elkerülte a figyelmünket? Nem tudunk róla?
Írd meg kommentben, ha hiányzik valami!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük